nieuws

          Het Darwinpark   in het hartje van Zaandam

 

tennisforum | ontwerp@roko | home | e-mail

 

Overzicht
 
Nieuws
 
Vervuiling
 
Agenda
 
foto's
 
Kroonenburg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NIEUWS

 

 

 

Zomerfeest kinderboerderij (27-06-2013)

Op de kinderboerderij in het Darwinpark wordt zondag 7 juli een groot zomerfeest gehouden. Vanaf 11.00 uur worden allerlei activiteiten georganiseerd voor bezoekers. Zomerfeest bij de kinderboerderij.
Er is een springkussen en er kan een broodje gebakken worden boven een echt vuur. De pony’s van de boerderij worden ook weer aan het werk gezet. Wie wil, kan een rondje rijden op de paarden. Knutselaars kunnen zich werpen op het beschilderen van een klompje. Er is een poffertjeskraam en de vaders en moeders kunnen een kopje koffie, thee of een glaasje fris drinken. Voor een aantal activiteiten wordt een bijdrage gevraagd. Het feest begint om 11.00 uur en duurt tot 16.00 uur.
(foto cdn)

Schaapscheerdersfeest uitgesteld (naar 2 juni 2013)

Aangezien het zomerse weer nog even op zich laat wachten, heeft kinderboerderij Darwinpark besloten het schaapscheerdersfeest van zondag te verplaatsen naar zondag 2 juni.

De schaapskudde wandelt op 2 juni via de Houtveldweg, Hogedijk en de Peperstraat naar het Darwinpark. Om 11:00 uur wordt het eerste schaap geschoren en om 16:00 uur wordt het evenement weer afgesloten. Toegang is gratis.

Ik lekker fit in het Darwinpark (24-04-2013)

Kinderen zijn volop in beweging tijdens het IK Lekker fit!? event vandaag, woensdag 24 april, van 13.00-16.15 uur in het Darwinpark.
IK Lekker fit!? is een basisschoolprogramma dat, in samenwerking met Zilveren Kruis Achmea, is ontwikkeld voor betere voeding en beweging bij de leerlingen. Tijdens de middag worden clinics van verschillende sporten zoals voetbal, dansen, tennis, boogschieten, judo gegeven.

Paasfeest op de kinderboerderij  (1-4-2013)

De kinderen mogen tweede paasdag weer chocolade eitjes komen zoeken op de kinderboerderij in het Darwinpark in Zaandam. De eitjes worden door de medewerkers en vrijwilligers verstopt en vanaf 13.15 uur kan het zoeken beginnen.
Er wordt gezocht in leeftijdsgroepen zodat grote kinderen de kleintjes niet omver lopen. Bij de ingang wordt dit duidelijk aangegeven. Omdat de eitjes moeten worden verstopt is de kinderboerderij deze maandag gesloten van 12.00 tot 13.15 uur. Het eieren zoeken is gratis. Er wordt ook een aantal activiteiten georganiseerd waaronder broodjes bakken en een kippetje knutselen. Hier wordt een kleine bijdrage voor gevraagd. Het feest begint om 13.15 uur en duurt tot 16.30 uur. Kinderboerderij Darwinpark is gelegen aan de Weer 31 in Zaandam. De kinderboerderij is dagelijks geopend van 9.30 uur tot 17.00 uur. De toegang tot de boerderij is gratis.

Zomerfeest op de kinderboerderij (4 juli 2012)Zondag 8 juli vieren we op kinderboerderij Darwinpark groot feest. Omdat het zomer is. het wordt een echt zomerfeest. Er is een minikermis en je kunt een ritje maken in de ponykar. Wie durft mag ook op de rug van een pony een rondje rijden. Op het podium zijn diverse optredens en demonstraties. Er is zang en dans. De dierenambulance is aanwezig om voorlichting te geven over hun werkzaamheden. En er is nog veel en veel meer. Voor een aantal activiteiten wordt er een bijdrage gevraagd. Het zomerfeest begint om 11.00 uur en gaat door tot 16.30 uur.

Paasfeest op de boerderij (5-04-2012)

Op 2e paasdag viert kinderboerderij Darwinpark een paasfeestje. Natuurlijk staan de eieren centraal. De allerkleinsten mogen eitjes zoeken. De grotere kinderen kunnen eieren beschilderen, maar ook knutselen, pony rijden, broodje bakken en springen op het springkussen. Er kan ook geknuffeld worden. Met de dieren, in de dierenknuffelhoek. Misschien is tante Clara de kip er ook wel met haar kuikentjes Piep en Poep. De feest begint om 13.00 uur en zal tot 16.00 uur duren. De toegang is gratis maar voor enkele activiteiten wordt een bijdrage gevraagd.

Uitbreiding van Winkelcentrum Gibraltar (01-02-2012)

Ontwikkelaar DC Vastgoedontwikkeling en de gemeente Zaanstad hebben onlangs een anterieure exploitatie-overeenkomst getekend voor de uitbreiding en nieuwbouw van Winkelcentrum Gibraltar.Gibraltar ligt centraal in de wijk Peldersveld. De uitbreiding en nieuwbouw van het winkelcentrum Gibraltar moet een nieuwe impuls aan de wijk geven. Het Masterplan bestaat uit een uitbreiding van het winkelcentrum met circa 3.000 m2, nieuwbouw voor twee basisscholen en kinderopvangvoorzieningen (brede school), 60 woningen en een nieuw en groter parkeerterrein. Winkelcentrum Gibraltar wordt na de uitbreiding een volwaardig wijkwinkelcentrum met een tweetal supermarkten als trekkers. Samen met het aanbod van onderwijs, welzijn, zorg, sport zal Gibraltar een spilfunctie voor de hele wijk gaan vormen. De renovatie (fase 1 van het Masterplan) is eind vorig jaar succesvol afgerond. Verwacht wordt dat in 2014 de start bouw van de brede school (fase2) kan plaatsvinden. Na sloop van de bestaande basisschool kan aansluitend de nieuwbouw van de winkels plaatsvinden (fase 3). Het ontwerp is door Wim de Bruijn gemaakt. (dichtbij)

Drainage  (2-1-2012)

De man van het drainage bedrijf voorspelde het al: "dit heeft totaal geen zin, die paar drainage slangen in de grond leggen, blijft nat, er is geen expertise bij de gemeente."

Het resultaat geeft hem gelijk

 

 

Dierendag feest op kinderboerderij (30-09-2011)

Dinsdag 4 oktober is het dierendag. maar de kinderboerdij Darwinpark viert het op zondag 2 oktober. Om 13.00 uur begint het feest. Er is een reptielendemonstratie, een valkenier is aanwezig, er worden suikerspinnen verkocht en je kunt je laten schminken. Als het mooi weer is worden de pony’s van stal gehaald en kunnen de kinderen een rondje rijden. Voor een aantal activiteiten wordt een bijdrage gevraagd. Om 14.00 uur begint de “wie heeft het mooiste huisdier” wedstrijd. Geef je op en kom zondag 2 oktober met je huisdier (geen honden of katten) naar de kinderboerderij en laat hem/haar keuren. Voor de nummers 1 tot en met 3 is er een mooie beker te winnen, maar alle deelnemers krijgen in ieder geval een herinnering. Je kunt je aanmelden tot 5 minuten voor het begin van de wedstrijd (tel: 6166906). Deelname is gratis. Om 16.00 uur sluit de wedstrijd af en om 16.30 uur is ook het feest afgelopen. De toegang is gratis.

Renovatie Twiskeweg (30-09-2011)

De Twiskeweg wordt opnieuw ingericht, waarbij er op de kruising van de Twiskeweg met de Watering-Poelenburg een rotonde wordt gerealiseerd. Langs de Twiskeweg worden vrijliggende fietspaden aangelegd en worden groenstroken gemaakt waarin bomen worden geplant.
De werkzaamheden vinden plaats tussen 12 september 2011 tot 17 december 2011.
Als eerste wordt de Twiskeweg tussen de Galjoenstraat en de kruising met de Watering-Poelenburg opnieuw ingericht. Hierna wordt de rotonde op de kruising Twiskeweg-Watering-Poelenburg aangelegd. Als laatste wordt het deel vanaf de Galjoenstraat tot de aansluiting op het bestaande gedeelte van de Twiskeweg aangelegd.

Werkzaamheden ter hoogte van amfitheaterDe gemeente is bezig met geplande werkzaamheden rondom het amfitheater. Zo worden er drainage buizen ingegraven om wateroverlast te voorkomen. Of dit veel zal uitmaken is de vraag, buizen op 80 cm diepte met tussen afstand van 50 meter in een kleilaag zetten volgens experts niet veel zoden aan de dijk.
Wel zal de ophoging van de laagste gedeeltes meer soulaas bieden om het park droger te maken.
Goed nieuws voor wandelaars die na een wandeling door het park met schone schoenen en kleren thuis willen komen. De wandelpaden die nu nog voorzien zijn van een gele leemlaag worden half verhard en voorzien van een schelpen toplaag.

Darwinpark is de parel van Zaanstad (14-09-2011)

Althans volgens de Parkbaas van Zaanstad Leendert Haak, die tevens de site
www.darwinpark.nl per mail een compliment stuurde.

Moise festival weg uit het Darwinpark?

Mogelijk dat het Moisefestival dit jaar voor het laatst in het Darwinpark werd gehouden. De organisatoren denken na over een andere locatie. ,,We willen blijven vernieuwen en verrassen’’, zegt Debby de Ruiter, een van de initiatiefnemers van Moise.

In het park heeft alles zijn vaste plekje. Steeds dezelfde setting. ,,Voor vrijwilligers en publiek is het leuk om het Moisefestival eens op een andere manier mee te maken’’, zegt Debby.

Brainstormen over andere locaties gebeurt al volop. ,,Maar je moet er maar net een vergunning voor kunnen krijgen.’’ Lastig ook dat gemeente en fondsen bezuinigen op culturele evenementen. De gemeentelijke subsidie bijvoorbeeld, die twintig procent van het totale budget uitmaakt, wordt volgend jaar gehalveerd. ,,Gelukkig hebben we veel vrijwilligers, doen we bijna alles zelf en hergebruiken we materialen, zodat de kosten beperkt blijven.’’
(NHD 26-06-2011)


Wijkagent Siem Borst neemt afscheid van zijn Poelenburg

     Op Koninginnedag ontving wijkagent Siem Borst tijdens de Poelenburgse vrijmarkt talrijke schouderklopjes en handdrukken. Het was zijn laatste werkdag als wijkagent van Poelenburg na twaalf boeiende jaren. Nu is Borst wijkagent in het stadscentrum.

 

Zondag 29-5: Dag van het Park (20-05-2011)

Op de Dag van het Park staat het stadse groen in de schijnwerpers. In vijf Zaanse parken worden deze dag allerlei activiteiten gehouden met als thema: Op avontuur!
Bezoekers kunnen in vijf Zaanse parken terecht voor muziekoptredens, hobby-, cadeau- en kunstmarkten, rondleidingen, speurtochten, kinderspelletjes en andere leuke activiteiten. De Dag van het Park wordt in Zaanstad georganiseerd door het Zaans Natuur- en Milieucentrum, gemeente Zaanstad en de ANWB. Wie op deze dag op de fiets een wereldreis maakt langs minstens drie continenten (deelnemende parken) staat een verrassing te wachten. Hoe deel te nemen aan de fietstocht tussen de Zaanse parken? Haal bij de stempelpost in elk park de speciale Dag van het Park-stempel. De derde stempel is namelijk een gratis frisdrankje, ijsje of een kopje koffie of thee waard. Als het lukt om vier of zelfs vijf van de deelnemende parken te bezoeken en dus minimaal vier stempels te verzamelen, wacht er een extra bijzondere groene verrassing! De vijf deelnemende parken zijn het Agathepark Krommenie, het Koogerpark Koog aan de Zaan en in Zaandam: het Volkspark, Burgemeester In 't Veldpark en het Darwinpark.
 

Bomen planten (21-03-2011)

Woensdagochtend 23 maart 2011 om 11 uur zijn in het Darwinpark achter de Schoenerstraat nieuwe coniferen en Essen geplant door leerlingen van de vrije school. Dit jaar doen in 415 gemeenten ruim 130.000 kinderen mee aan de Boomfeestdag. Zij gaan bij elkaar een oppervlakte van bijna negentig voetbalvelden aanplanten. Dat liet de Stichting Nationale Boomfeestdag weten.

 

Baggeren (08-02-2010)

De kreken in het Darwinpark worden op een nieuwe manier uitgebaggerd. Een boot met vangarmen wordt door het water getrokken, waarna een grijper het vuil en de bagger op een vrachtwagen laadt.

Antparktica

AED van kinderboerderij gestolen.(14-12-2010)

Afgelopen weekend is de AED van kinderboerderij Darwinpark gestolen.
Een automatische externe defibrillator, afgekort met AED is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt om bij een persoon met een circulatiestilstand het hartritme terug te krijgen, door middel van gedoseerde schok.

Een AED-apparaat                       nb: Het opleidingsinstituut voor Bedrijfshulpverlening Safety Control uit Zaandam is heeft vrijdag geheel kosteloos een nieuw AED toestel t.w.v. 2000 euro afgeleverd bij de Stichting Natuur en Milieu Educatie Zaanstreek. De AED    wordt geplaatst in het Natuurmuseum. Leo Pieters: "Het is schandalig dat dergelijke apparatuur gestolen wordt. Juist vanwege de grote betrokkenheid bij de veiligheid van de bezoekers heeft de kinderboerderij investeringen gedaan om de veiligheid te waarborgen. Waarschijnlijk beseft diegene die het toestel heeft meegenomen niet wat de consequenties kunnen zijn als er door de diefstal onverhoopt een bezoeker van de kinderboerderij een reanimatie niet overleefd."

 

Eerste druk Darwin brengt 100.000 op

LONDEN - Een exemplaar van de eerste druk van Charles Darwin's On The Origin of Species heeft dinsdag op een veiling in Londen ruim 100.000 euro opgebracht.
Dat is bijna twee keer de geschatte opbrengst.
Familieleden van de verkopers hadden het boek ruim een halve eeuw geleden voor een paar cent gekocht bij een antiquair. Daarna lag het jarenlang in een kastje in een toilet.

Van de eerste druk van het boek verschenen ongeveer 1250 exemplaren. In het werk legde de bioloog Darwin in 1859 de basis voor de moderne evolutieleer.

De veiling had precies 150 jaar na publicatie van On the Origin of Species plaats.

Halloween Darwinpark (20-10-2010)

Donkere paadjes schaars verlicht, geluiden die je bloed doen stollen, schaduwen die je kippenvel bezorgen... Het wordt weer griezelen bij kinderboerderij Darwinpark. Wie het aandurft is zaterdagavond 30 oktober van harte welkom tijdens het Halloweenfeest op de Kinderboerderij. Het begint om 18.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Je maakt het feest nog leuker door verkleed te komen. Er zijn allerlei activiteiten waar soms een kleine bijdrage voor wordt gevraagd. De toegang tot de boerderij is natuurlijk gratis. Er wordt een spannend feest van gemaakt (zaankanter)

Plannen Poelenburg liggen stil (24-09-2010)

De plannen voor de stadsvernieuwing van Poelenburg liggen stil. Het lukt de corporaties en gemeente niet om een planning voor het project te maken. Geplande renovaties en rioolwerk gaan door, maar slopen en bouwen is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De Zaandamse wijk moet de komende jaren op de schop gaan. De wijk moet qua huisvesting een flinke stap vooruitmaken maar ook sociaal moeten de bewoners profiteren. Op het buurtfestival vandaag hadden gemeente en corporaties de planning van het werk willen bekendmaken. De partijen beloven tijdens dit festival meer informatie te geven.

Dat er nog geen planning is, komt door de economische crisis. Het is nu niet bekend wat er wanneer gebeurt. In deze situatie is het moeilijk om te kunnen weten dat wat we nu bouwen over vijf jaar goed is. (NHD)

 

Nogmaals Hondenpoep (18-09-2010)

De gemeente heeft rondom de speelweiden een groot aantal nieuwe honden verbodsborden geplaatst.

      

Het is een illusie te veronderstellen dat het om de 50 meter plaatsen van "honden verboden" bordjes het hondenpoep probleem zal oplossen, De honden eigenaren die altijd netjes de rommel opruimen, blijven dit gewoon doen, de gemakzuchtige slecht opgevoede eigenaren zullen alleen hun gedrag veranderen door handhaving met sancties.

1.Hondenpoep is één van de grootste ergernissen. Niets is simpeler dan deze ergernis weg (letterlijk) te nemen.

2.Gemakzuchtig gedrag, met name het niet opruimen van hondenpoep, heeft geleid tot een restrictief (?) hondenbeleid in Zaanstad.

3.Veel hondenbezitters denken ten onrechte dat op de uitrenvelden de poep niet opgeruimd hoeft te worden. Daardoor zijn die veldjes sinds het restrictieve beleid erg vies geworden.

4.Sommige honden hinderen andere gebruikers van het park/recreatiegebied. Vooral het voor de voeten lopen, opspringen of achter joggers, fietsers en brommers aan rennen wordt als vervelend ervaren. Dat gedrag kan voorkomen maar ook afgeleerd worden. Helaas hebben sommige hondenbezitters er aan bijgedragen dat honden in een negatief daglicht zijn geplaatst. Als de hondenbezitters hun verantwoordelijkheden nemen, zal de omgeving schoner en prettiger worden.

Moise festival 2010 (26-06-2010)

Het Moise festival 2010 is weer achter de rug. Er heerste een ontspannen sfeer, mede veroorzaakt door het uiterst fraaie weer, waar dit festival wel patent op lijkt te hebben.

Door de strakke organisatie is alles zonder problemen verlopen en hebben de bezoekers kunnen genieten van diverse attracties voor jong en oud.

Ondanks bovenstaande gaan de omwonenden toch bezwaar maken tegen het festival van volgend jaar. Dit omdat de overlast voor hen toeneemt doordat er door de medewerkers van Moise een tentenkamp en parkeerplaats gesitueerd werd tegen de tuinen van de bewoners in plaats van om het amfi theater zoals in vorige jaren.

Ook werd tussen de live optredens door keiharde rapmuziek gedraaid. Deze rap zal door de liefhebber onbeperkt kunnen worden verdragen. Voor degenen die niet hiervan houden is het precies 7 seconden te verdragen daarna word het ergerlijk.

We begrijpen dat het maar een dag per jaar is en dat achtergrond muziek een must is (dat geldt ook voor sommige winkelcentra) want als het tussen de optredens stil is, dan is het gevaar groot dat je de vogel geluiden weer hoort en dat moet uiteraard vermeden worden, maar waarom op volle sterkte en constant dezelfde soort muziek.

Racebaan "De Weer"

Op De Weer wordt veel te hard gereden, vindt de bewonersvereniging Hoornseveld. De renovatie van de weg is al met al een verslechtering.

In de oude situatie deelden de automobilisten de weg met fietsers. Nu is dat niet meer zo, want er is een vrijliggend fietspad. In de oude situatie waren er ook obstakels die de auto's dwongen tot kalmte. Ook die zijn weg.

Volgens de bewonersverenging is het geen verbetering. Autobanden die over de bestrating in het midden rijden, maken veel lawaai. En doordat er hard wordt gereden en de parkeerhavens zo liggen dat het uitzicht slecht is, is de straat ook moeilijk begaanbaar vanuit de zijstraten.
(NHD)

Oude populieren geruimd (22 06 2010)

Er zijn in het Darwinpark ter hoogte van de Schoenerstraat weer een aantal 40 jaar oude populieren gekapt door de Fa. Manuels.
Deze bomen waren zo'n 32 meter hoog en hadden rotte kern. Ze worden nu vervangen door nieuwe aanplant.

 

Hooien in het Darwinpark (19-06-2010)

Deze week waren kinderen welkom om boer Jan te helpen met hooien in het Darwinpark. Elke dag werd het gras geschud en gekeerd zodat het goed kan drogen. Niets geen machines of tractoren die hierbij worden gebruikt maar gewoon op de ouderwetse manier met hark en hooivork in de hand. (de echo)
 

Sneeuw in juni

De afgelopen dagen lijkt het wel een beetje te sneeuwen in het park. Witte vlokjes zweven door de lucht en bedekken het gras. Deze vorm van neerslag is echter niet afkomstig van cumulonimbus maar van populieren en wilgen. .Het heeft wel wat, van die ronddwarrelende pluisjes in de lucht. Het is net of je je in een kerstkaart bevindt, maar dan zonder de kou. In april tot en met uiterlijk juli is het mogelijk om je af en toe in een sneeuwlandschap te bevinden. De doosvrucht van de vrouwelijke populieren springt dan open om de kleine zaadjes te verspreiden. Deze zaadjes zijn echter omgeven door heel wat pluis om zo goed door de wind meegevoerd te kunnen worden.

Sportfestival in Poelenburg

Zaterdag 12 juni is er van 12.00 tot 17.00 uur een groot sportfestival in Poelenburg, gefinancierd door Gemeente Zaanstad, Parteon, Rochdale en ZVH! Op vier verschillende locaties kun je meedoen met allerlei sport- en spelactiviteiten. Er worden ook wedstrijden georganiseerd en daarbij zijn leuke prijzen te winnen. De deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig!
 

Ufo boven Darwinpark? (31-05-2010)

Er zijn wat pamfletten om het Darwinpark opgehangen met een beschrijving van een UFO (Unidentified flying object) die gespot zou zijn boven het park. Omdat er een oude bekende UFO foto als bewijs afgebeeld wordt, vermoeden we dat het hier gaat om de inleiding van een Moise festival stunt.

Muziek tijdens Dag van het Park

Vier Zaanse muziekkoepels, drie muziekgroepen in uiteenlopende stijlen en een dag. Dat zijn de ingrediënten van de Koepeltoer die Jurriaan Berger, stadscomponist van Zaanstad, organiseert voor de Dag van het Park op 30 mei.

 Tijdens de Dag van het Park worden in verschillende parken allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Zo kan er in het Volkspark worden gepicknickt, is er in het Agathepark een hobby & kunstmarkt, is het schaapscheerderfeest in het Darwinpark en is het Koogerpark letterlijk van alle markten thuis.

Bezoekers van de kinderboerderij in het Darwinpark kunnen deze zondag ook klootschieten, hooivork darten, en andere oudhollandse spelletjes spelen en, om 13.00 uur is er een demonstratieworkout Zumba. Op een gezellige markt, wordt wol gesponnen en mogen bezoekers dat ook zelf proberen met een spintol. Hebben kinderen nog energie over, Dan kunnen ze zich uitleven op het springkussen. Natuurlijk wordt ook voor de inwendige mens gezorgd. De feestdag begint om 11.00 uur en zal tot ongeveer 16.00 uur duren.

Nestbeheer in Zaanstad (18 mei 2010)


De gemeente Zaanstad laat de komende maanden nestbeheer uitvoeren om overlast van ganzen te voorkomen of terug te dringen.

Nestbeheer is de meest diervriendelijke manier om dat te doen. Bij nestbeheer worden de eieren van de vogels behandeld met maïsolie. Dat zorgt ervoor dat de ontwikkeling van het embryo in een vroegtijdig stadium stopt en het ei niet uitkomt. Daarna worden de overtollige eieren uit de nesten weggehaald. Op grond van ethische en morele overwegingen wordt het nestbeheer uitgevoerd binnen de eerste veertien dagen van het incubatieproces. In dit stadium is nog geen sprake van ontwikkeling van een kuiken in het ei.

Het nestbeheer vindt in de maanden maart tot en met juli plaats op vijf locaties in Zaanstad. De firma Hofganzen Ganzenbescherming Nederland gaat aan het werk bij de Kolkweg, het Vijfhoekpark, het Darwinpark, het Jagersveld en de Wezelstraat. De nesten worden om de twee weken bezocht en behandeld. Het ganzenbeheer is een samenwerking tussen de gemeente Zaanstad en het Zaans Natuur & Milieu Centrum.

Oproep omwonenden
Hebt u een ganzennest in uw tuin ontdekt en woont u bij de Kolkweg, het Vijfhoekpark, het Darwinpark, het Jagersveld of de Wezelstraat? Meld dat dan bij het Zaans Natuur & Milieu Centrum. Dan kunnen ook die nesten worden behandeld (075) 631 20 20 of per e-mail via info@znmc.nl

Schooltuinen beginnen nieuw seizoen

Alles ingezaaid, groeien maar!

Kidz tegen geweld (6 april 2010)

De scholen in Zaandam-zuid en oost pakken samen met alle kinderen de handschoen op om geweld en vooral pesten op school en in de buurt actief aan te pakken.

Op 6 april werden sportmanifestaties gehouden in het noordelijk gedeelte van het Darwinpark.Pesten komt jammer genoeg altijd voor en is van alle tijden. Hoe kunnen we dit tot een minimum beperken? Bijvoorbeeld door weerbaar te zijn, voor jezelf en een ander op te komen. In lessen uit de leskist gaan alle groepen daar bewust mee om. Op alle scholen pesten uitbannen lukt misschien nooit helemaal, maar als kinderen, ouders en scholen zich daarvoor inspannen, wordt de leefwereld van onze kinderen in de buurt prettiger en veiliger.

Paaseieren zoeken bij KB Darwinpark (5-04-10)

Tweede paasdag maandag 5 april - Paasfeest tussen de dieren
Maandagmiddag 5 april, tweede paasdag, is het feest bij de dieren van de
kinderboerderij. Ze hopen dat er veel kinderen komen en dat het erg gezellig wordt. De medewerkers en vrijwilligers hebben een aantal leuke activiteiten bedacht waaraan kinderen mee mogen doen. Er moet wel iets voor worden betaald maar het is niet duur. Al voor 50 cent kun je iets knutselen. Zo kun je eieren beschilderen maar ook ringwerpen. Wie wil kan een paasbakje maken en natuurlijk zijn er eieren verstopt die je moet zoeken. We beginnen om 13.00 uur en stoppen om 16.00 uur. De entree is gratis.

Vandalisme    (1 maart 2010)

 

      Dit is erg stoer                 maar dit nog veel stoerder

Zwanen kleven aan (6 januari 2010)

Tussen de altijd hongerige eenden zijn nu ook enkele zwanen neergestreken bij het bekende Brigantijnstraat bruggetje over de weersloot in het Darwinpark. Bij deze langdurige sneeuw en ijs periode is een hapje brood zeer welkom.

Sneeuwpret in het Darwinpark  (20-12-2009)

De kinderen vermaakten zich opperbest in het besneeuwde Darwinpark. Sleetje rijden vanaf een van de heuvels rondom de speelweide bleek een topattractie.

Wijkoverleg (06-12-2009)

Sedert november 1997 heeft de wijk Pelders- en Hoornseveld een wijkoverleg. Het bestuur bestaat uit wijkbewoners die als intermediair opreden tussen medewerkers van de gemeente en de bewoners van de wijk.
Het wijkoverleg-bestuur bestaat momenteel uit vijf personen:
Atie van Ellen (voorzitter)
Walter Metz (secretaris)
Bouwe Luurtsema (penningmeester)
Ruud Hackmann
Helena Haak

Het wijkoverlegbestuur heeft een kantoortje, waar regelmatig wordt vergaderd.
Het adres is:
Panneroodstraat 22a, 1503 XA Zaandam

Het mailadres is:
pelderhoorn.secr@versatel.nl
Het wijkoverleg is telefonisch bereikbaar via de secretaris, tel. 075-6141914.


Grondverbetering succes 
(NHD 30-11-2009)

De proef twee jaar geleden om met bodeminjecties de bodem van het Darwinpark en bijbehorende thematuinen te verbeteren is geslaagd. Er was twee jaar geleden sprake van wateroverlast.

De gemeente kondigt voor de komende maanden vervolgmaatregelen aan. Zaanstad gaat verder met verbetering van de bodemgesteldheid, in zowel het Darwinpark als de tuinen. Er wordt gesnoeid en gerooid. In het Darwinpark worden vijftig nieuwe (voornamelijk) sierbomen geplant en in zowel park als tuinen worden gazons opnieuw ingezaaid.

De gemeente waarschuwt in een brief aan de bewoners dat er in de loop van 2010 nog vervolgacties in park en/of tuin nodig kunnen zijn.

Het nieuwe Poelenburg (bron:nieuwpoelenburg)

Nieuw Poelenburg is straks een levendige wijk waar bewoners trots op zijn. Een wijk waar bewoners niet meer wegtrekken, maar wooncarrière maken. Een cultureel gevarieerde wijk met mogelijkheden voor ontmoeting, integratie en zelfontplooiing. Een veiligere, duurzame wijk, waar bewoners meer betrokken zijn bij hun leefomgeving. Een wijk die ruim veertig jaar na haar ontstaan, ook een prettige en veilige leefomgeving biedt aan haar oudere bewoners.

De sociale, economische en fysieke plannen zijn optimaal op elkaar afgestemd om te zorgen dat bewoners echt profiteren van de vernieuwing van hun wijk. Op deze pagina staan de hoofdpunten van de vernieuwing in Poelenburg.

Belangrijke vernieuwingen van Poelenburg zijn
• Multifunctionele accommodatie: allerlei sociale voorzieningen op één plek, zoals een buurtcentrum en een brede school.
• Taaltrajecten, stage- en werktrajecten: bewoners komen op eigen kracht vooruit.
• Projecten rond kunst & cultuur en sport.
• Extra aandacht voor zwerfvuil en groenonderhoud.
• Nieuw winkelcentrum: ook de wijkeconomie in Poelenburg kan verder opbloeien.
• Meer verschillende soorten woningen in de wijk: door nieuwe eengezinswoningen te bouwen en bestaande hoogbouw te renoveren zijn er meer keuzemogelijkheden.
• Vernieuwing van de straat Poelenburg.

Ondertussen zijn al verschillende sociaaleconomische projecten begonnen. Er is bijvoorbeeld al een jongerenruimte en de cursus wonen en leefbaarheid verloopt succesvol. Ook zijn bewoners en jongeren actief in muzikale en andere culturele activiteiten.

De kracht van Poelenburg anno 2009
Kleurrijk, gezellig en groen, zo typeren mensen het.
En kleurrijk zijn de bewoners met hun uiteenlopende achtergrond: 60 procent van de mensen is van niet-Nederlandse afkomst. De Turkse inwoners vormen met ca. 800 huishoudens (van de in totaal ca. 3000 huishoudens) een grote gemeenschap, daarnaast hebben mensen bijvoorbeeld een Surinaamse, Antilliaanse, Afghaanse of Somalische achtergrond. Deze bevolking is jong: 60 procent van hen is onder de dertig jaar. Bij de inwoners van Nederlandse afkomst is de leeftijdsopbouw anders: van hen is 39 procent 55-plusser en 20 procent onder de dertig jaar.

De zwakte van Poelenburg anno 2009
Poelenburg staat op de lijst van krachtwijken van het ministerie van VROM. Dergelijke wijken worden ook wel Vogelaarwijken genoemd.
Dat Poelenburg op deze lijst voorkomt, komt onder andere doordat het besteedbaar inkomen onder het Zaanse gemiddelde ligt.
Van de ca. 3000 huishoudens is 14,4 procent afhankelijk van een bijstandsuitkering (Zaanstad: 5 procent). Het percentage schooluitval ligt hoog, velen maken niet de overstap van vmbo naar mbo. Ook mist
de wijk een echt hart. Het onlangs afgebrande winkelcentrum De Bloemkorf functioneerde niet meer goed. Verder zijn veel woningen toe aan groot onderhoud en is er, doordat mensen vaak snel naar elders verhuizen, weinig sociale samenhang en binding met de wijk.

Plan Poelenburg moet overnieuw (NHD)

Het Uitvoeringsprogramma Poelenburg is in het Zaanstad Beraad vanavond niet geaccepteerd.

Wethouder Ronald Ootjers moet van de fracties zijn werk voor een deel overdoen. De partijen zijn het er niet mee eens dat het uitvoeringsprogramma niet de kwaliteit heeft die het masterplan wel had. Daarin stond bijvoorbeeld dat er onder de nieuwbouw in Poelenburg parkeergarages moeten komen zodat de wijk er beter uit komt te zien. Volgens het uitvoeringsprogramma moet er gewoon op straat geparkeerd worden.

Het heetste hangijzer is opnieuw het complex van tuinvereniging Ons Ideaal. Na veel wikken en wegen besloot de raad in het masterplan tot verplaatsing. Maar nu staat de vereniging toch weer op de eigen plek ingetekend, maar dan wel een stuk kleiner. Ootjers maakte daar geen vrienden mee. Niet bij hen die voor verplaatsing waren en niet bij de tuinvereniging die vindt dat er veel te weinig ruimte is. Ook dat moet Ootjers overdoen.

Natuurmuseum opent toverbos (20 oktober 2009)

Natuurmuseum E.Heimans in het Darwinpark Zaandam is tijdens de herfstvakantie dagelijks geopend. Toverbos is de wisselexpositie die op dit moment te zien is. Een tentoonstelling voor jonge kinderen tot een jaar of zeven.

Met een toverstokje gaan de kinderen het bos in. Met behulp van dit toverstokje kunnen zij de dieren in het bos laten spreken en verstaan. De laatste zondag van de herfstvakantie, 25 oktober, is er een demonstratie prepareren. Het museum is van 18 tot en met 25 oktober (uitgezonderd 24 oktober) dagelijks open van 13.00 - 17.00 uur.

Een prettige wijk dankzij ‘Geweldige Kidz’     31-08-09

Leerlingen van De Windroos laten hun ballonnen ontsnappen, ze hebben hiermee beloofd zich als Geweldige Kidz te gedragen

 

 

Het project ‘Geweldige Kidz' start dinsdagochtend in de Zaandamse wijken Peldersveld en Hoornseveld. Dan zullen de wijkmanager en afgevaardigden van vijf basisscholen in de wijk, het wijkoverleg en Stichting Welsaen een intentieverklaring ondertekenen. Daarin verklaren zij dat ze er samen alles aan doen om ervoor te zorgen dat de buurt een prettige wijk is om in te leven.
Ook worden er vijf leskisten met informatie over Zinloos Geweld in ontvangst genomen. De kinderen krijgen op school lessen om geweld tegen te gaan en ze kunnen meedoen aan activiteiten, zoals de Kidz-Power-Club of zelfverdediging. Respect hebben voor elkaar en het hanteren van normen en waarden zijn een belangrijk onderdeel van het project.

Kinderen van de vijf deelnemende scholen, De Windroos, De Feniks, De Loopplank, De Branding en de Vrije School, laten om 10.45 uur ballonnen op. 'Geweldige Kidz' is een project in het kader van de Brede School, waarbij onderwijs, welzijn, zorg, kinderopvang, sport & recreatie en cultuur een aandeel leveren.

Ontdek de onderwaterwereld (zaankanter 9-9-09)

Ogenschijnlijk onbewogen ligt het water van de sloten rond natuurmuseum E.Heimans er bij. Maar niets is minder waar. Onder de waterspiegel bevindt zich een fascinerende wereld!

Een wrede wereld ook waar het recht van de sterkste geldt: eten en gegeten worden. Dankzij de beschermende aanwezigheid van waterplanten kunnen de 'zwakke' soorten overleven. Diezelfde waterplanten zijn ook belangrijk voor de productie van zuurstof, onmisbaar voor vissen. Niet alle slootdiertjes halen hun zuurstof uit het water. Veel waterdiertjes, waaronder insectensoorten, halen die uit de bovenlucht. De waterspin neemt beetjes lucht mee onder water en maakt daar een soort duikerklok. Veel kevers bewaren lucht onder hun dekschilden, waaronder ook hun vleugels zitten. Tot slot zijn waterplanten van belang voor het afzetten van eieren van onder ander libellensoorten zoals de oeverlibel, de paardenbijter en de groene glazenmaker. Meer weten over deze wonderlijke waterwereld? Kom dan zondagmiddag 13 september naar natuurmuseum E.Heimans aan de Thijssestraat 1 (ook bereikbaar via de Kinderboerderij Darwinpark). Jonge bezoekers kunnen met een visnetje op 'jacht' gaan naar slootdiertjes. Vrijwilligers van het natuurmuseum en de KNNV (vereniging voor natuurstudie) begeleiden en geven uitleg.

Kalf en koe overleven keizersnee (NHD 24-07-09)

Hij heet Martin, weegt 65 kilo en heeft een roodbruine vacht. Na een zware bevalling, via een keizersnee, zag hij woensdag eindelijk het daglicht op kinderboerderij Darwinpark in Zaandam.

De hulp van veearts Leonie Saarloos van dierenkliniek De Rijp moest er aan te pas komen. Zij hielp Martin via een keizersnee ter wereld.

Winkelcentrum Gibraltar

Het college van Zaanstad heeft het uitbreidingsplan voor winkelcentrum Gibraltar goedgekeurd. Het winkelcentrum ligt in de wijk Peldersveld en verdient een opknapbeurt. Het plan is ontwikkeld op initiatief van de eigenaar van het winkelcentrum, DC Vastgoedontwikkeling uit Deventer. Dat is gedaan in overleg met een delegatie van gebruikers, het wijkoverleg en de gemeente.

Masterplan Gibraltar vrij voor inspraak.Het winkelcentrum van Gibraltar wordt na de uitbreiding een volwaardig wijkwinkelcentrum. Er komen ook nieuwbouwwoningen op het winkelcentrum. Bovendien krijgen de basisscholen De Feniks en De Branding er een nieuw gebouw. Dat wordt door de samenwerking met welzijns- en kindervoorzieningen een zogenaamde ‘brede’ school. Ook biedt het plan de mogelijkheid tot uitbreiding voor sportmedisch centrum Corzilius.

Moise Festival 2009 (27-06-2009)

Het 5e Moise festival lijkt een enorm succes te worden mede dank zij het uitzonderlijk mooie weer.

Het is drukker dan ooit, er is een ontspannen sfeer en ook de kinderen komen ruimschoots aan hun trekken.

Grote vissterfte in Darwinpark (zaankanter 1-6-09)

Na de buien van afgelopen weekeinde dreven vele vissen dood in het water. Pas na lang aandringen van omwonenden was de gemeente bereid de zaak te onderzoeken en te ruimen.
Hoewel dit vaker schijnt voor te komen, doet de gemeente niets om deze massale vissterfte te voorkomen. Pas nadat er meermalen was getelefoneerd, kwam zaterdagmiddag de brandweer polshoogte nemen en om de vissen te verwijderen. De stank was inmiddels behoorlijk.
De oorzaak is onduidelijk, al wordt er gespeculeerd op overstromen van de overstort na de hevige regenval of blauwe algen, al lijkt dat laatse onwaarschijnlijk. Voor de eerste mogelijkheid zijn er oplossingen, maar de gemeente laat helaas verstek gaan. De volksgezondheid is echter in het geding en de kinderen uit de buurt waren al met de dode vissen en het water aan het spelen. Onder de dode vissen waren karpers, snoeken, brasem en zelfs zilt, een zeldzame vis die alleen in schoon water gedijt.
Hopelijk worden de betrokken instanties wakker geschud en nemen ze hun verantwoordelijkheid om deze vissterfte in de toekomst te voorkomen.

Dansfestijn in Amfitheater (23-04-2009)

Door leerlingen van verschillende basisscholen werden dansjes uit verschillende landen vertoond.
Mede door het schitterende weer was het genieten geblazen voor de schooljeugd.

Borden spreken elkaar tegen (3 april 2009)

De voetpad borden bij elke ingang van het Darwinpark geven aan dat het een wandelgebied is. Volgens het verkeersreglement verboden voor alle ander verkeer.

Niet dat de (brom)fietsen zich er iets van aan trekken, maar dit terzijde.
Vreemd en inconsequent is dat de gemeente in het park dat dus wandelgebied is, borden neerzet die fietsers omleiden.

Veertig jaar Pelders- en Hoornseveld

In 2009 en 2010 bestaan de wijken Peldersveld en Hoornseveld veertig jaar. Het wijkoverleg is al druk bezig met de voorbereiding van activiteiten om dit heugelijke feit te vieren.

NME maakt Natuuratlas Zaanstad

Dat de veenweidegebieden in de Zaanstreek van grote waarde zijn voor mens en natuur, is bekend. Maar welke planten- en diersoorten in welke gebied voorkomen, is nog niet in kaart gebracht. En hoe kunnen recreanten genieten van die natuur? De stichting Natuur en Milieu Educatie (NME) Zaanstreek laat de komende twee jaar de Zaanse natuur(waarden) in kaart brengen. NME doet in de rubriek 'Natuur in kaart' in Dagblad Zaanstreek maandelijks verslag van het veldonderzoek.
 

Bibliotheek terug in oost (de zaankanter 11-02-2009)

De Bieb voor de Zaanstreek opent op 1 april om 13.30 uur een wijkvestiging aan de Ds. Martin Luther Kingweg 157a. Daarmee is De Bieb een jaar na de verhuizing van de hoofdvestiging naar de Verkade Chocoladefabriek weer terug in de kleurenbuurt.

In het gebouw van 450 vierkante meter zitten ook enkele andere organisaties. De Bieb zal ongeveer 300 vierkante meter in beslag nemen. De collectie is afgestemd op jeugd tot 12 jaar en op ouderen. Er zal een leestafel zijn met een collectie kranten en tijdschriften. Verder zijn er internetwerkplekken. De openingstijden zijn: dinsdag en vrijdag van 13.30 - 20.30 uur, woensdag en donderdag van 13.30 - 17.30 uur en zaterdag van 11.00 - 14.00 uur. De nieuwe Buurtontmoetingsplek is gevestigd tussen de flats Bergblauwstraat en Vermiljoenweg in een tijdelijk onderkomen maar zal zeker voor vijf jaar in gebruik zijn in afwachting van de verdere ontwikkeling van de voorzieningen in de wijk.

Turken niet naar Kleurenbuurt (01-01-2009 NHD)

De donkerste dagen van het jaar zijn achter de rug. Maar voor de Turkse ouderenvereniging Huzur begint 2009 weinig hoopvol. De droom om in de Kleurenbuurt in Zaandam een woongroep voor Turkse ouderen te realiseren, is ruw uiteen gespat.

Ze hadden hun hoop gevestigd op het grootschalige nieuwbouwproject aan de Vermiljoenweg en omgeving. Huzur had samen met ZVH een plan bedacht om hun ultieme woonwens in vervulling te laten gaan. Enthousiast waren ze na het bezoek aan een Turkse woongroep in Rotterdam. Huzur wist dat er in Zaandam voldoende belangstelling voor was. Zo'n 60 huishoudens hadden interesse voor de woongroep.

Maar zoals zo vaak bleek de praktijk weerbarstig. Half oktober viel hun plan plotseling in duigen. In het sociaal plan voor de Kleurenbuurt was vastgelegd dat eigen bewoners voorrang krijgen bij het toewijzen van nieuwe woningen

Autovandalen actief   (19-12-2008)

Met enige regelmaat melden autobezitters uit de wijken Zaandam-Zuid en Poelenburg zich bij de politie om aangifte te doen van vandalisme. Dat varieert van van het bekrassen van voertuigen tot het daadwerkelijk openbreken van auto's. De wijkagenten van het team Zaandam-Zuidoost vragen de hulp van buurtbewoners bij het voorkomen en bestrijden hiervan door extra alert te zijn.

Mocht u, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten van uw hond of als u 's avonds laat thuis komt, personen zien die zich verdacht ophouden bij auto's, meld dit dan vooral bij het politiewijkteam Zaandam-Zuidoost via 0900-8844 (lokaal tarief), of op het wijkteam (Vermiljoenweg 19). Daarbij is het belangrijk dat u zoveel mogelijk bijzonderheden doorgeeft, zoals signalementen en eventuele kentekens. Met uw inzet en informatie is de kans groter dat de politie de daders op het spoor komt. Tot slot: voorkom autokraak en laat geen waardevolle spullen in uw auto achter.

 
Bomen verdwenen langs de Twiskeweg


 

28-11-2008 (NHD)
De bomen zijn weggehaald omdat ze in de weg stonden bij de reconstructie van de Twiskeweg. Van de circa veertig bomen zijn er nog twaalf over. Volgens woordvoerster Elly Klut van Zaanstad worden alle omgezaagde bomen vervangen, maar is nog niet bekend welke soort bomen er terugkomen voor de gekapte prunussen en ook niet wanneer de nieuwe aanplant komt. ,,In februari begint de herinrichting van de Twiskeweg. Zodra dat is afgerond kunnen de nieuwe bomen geplant worden.''

nb redactie:   De kettingzagen hebben een zielig rijtje van een zestal bomen laten staan.
Herplanten is de dooddoener, maar omdat er geen enkele controle op is en er geen sancties op staan komt daar vrijwel niets of weinig van terecht. De gemeente logica is: minder bomen - minder kosten -meer ruimte voor projecten die geld opbrengen.

Aanrijding scootmobiel op De Weer (6-11-2008)

Een man is donderdagmiddag door een automobilist uit zijn scootmobiel gereden. Dit gebeurde op de splitsing van De Weer en de Schokkerstraat in Zaandam. De traumahelikopter rukte uit om bijstand te verlenen. Deze landde achter de huizen op de Schokkerstraat.                                                                    De nieuwe verkeerssituatie op De Weer in Zaandam is, ter hoogte van de wijk Hoornseveld, 'levensgevaarlijk'. Dat zeggen gebruikers en omwonenden van de driekwart jaar geleden vernieuwde straat.
Het is wachten op de eerste dode, zo citeerde Dagblad Zaanstreek vrijdag omwonenden en gebruikers van de kruising Schokkerlaan-De Weer. De slechthorende oudere op de scootmobiel raakte ernstig gewond door de aanrijding met een auto. ,,Hij stond zo ineens voor me'', vertelde de chauffeuse. Het hoeft geen betoog dat ze hevig geschrokken en geëmotioneerd is. ,,En ik reed niet eens hard. Hooguit veertig.'' De vrouw had een baby in een buggy op de achterbank.

Herfsttinten

 

Goede voornemens

Nog even ter herinnering de toekomst visie voor het Darwinpark, zoals gepubliceerd door de  Gemeente Zaanstad in 2002. 

"Zodra de parkrenovatie is afgesloten wordt, net als in bijvoorbeeld het Koogerpark, onderhoud en toezicht op een hoger niveau gebracht. Verdere verbetering van de aantrekkingskracht zou kunnen worden verkregen door het park ‘avontuurlijker’ te maken. Dat kan door een veelzijdiger beplanting aan te brengen (die uiteraard wel bestand moet zijn tegen de schrale bodem), door met name de noordkant van het park een natuurlijker aanblik te geven en door meer niveauverschillen aan te brengen. Ook verdient het aanbeveling om de recreatieve mogelijkheden verder te onderzoeken, bijvoorbeeld door het water van de Weer te ontsluiten. Dat kan door de noord- en zuidzijde van dit water te verbinden door middel van een brug over de Twiskeweg en een aansluiting met het water van de Zuidervaart te creëren. Hierdoor kan de vaarrecreatie van Zaanstad een impuls krijgen. Om meer mensen naar het park te krijgen en ze daar ook enige tijd te houden, is het denkbaar om -niet te ver van de kinderboerderij- een kleinschalige horecagelegenheid met terras (theetuin) aan te leggen."

Buurt wil meer toezicht in Darwinpark

Meer toezicht en meer en beter onderhoud. Daarmee kunnen de thema tuinen in het Darwinpark volgens omwonenden in volle glorie hersteld worden en behouden blijven, schrijft Dagblad Zaanstreek.

De thematuinen zijn vijf jaar geleden aangelegd naar een ontwerp van landschapsarchitecte Nicole Verbeek Wolthuys en kunstenaar Kees Bierman. De watertuin, vlindertuin, moerastuin en bostuin moesten de pareltjes van het park worden. In die opzet is Zaanstad niet geslaagd.

De thematuinen kosten in onderhoud 2,5 keer meer dan het onderhoud aan het reguliere openbaar groen en dat was er volgens
de omwonenden niet aan af te zien. Volgens hen wordt er in het wilde weg gemaaid, bijzondere plantensoorten vernietigd
en onvruchtbare grond over de tuinen gestort. Op plekken waar het droog moet zijn is het te nat en op plekken waar het nat
moet zijn, is het te droog. De tuinen hebben onpraktische plantensoorten en de verzorging ervan is te arbeidsintensief. De
parkbaas heeft daar volgens omwonenden niet voldoende tijd voor. Te meer ook omdat hij een groot deel van zijn tijd zou
besteden aan het weghalen van zwerfvuil dat in de tuinen ligt. Ook het gedrag van de parkgebruikers laat volgens de omwonenden te wensen over.

Aanleg stadsgroen snel terugverdiend         bron: de Telegraaf

45 jaar Poelenburg

Dit jaar bestaat de wijk Poelenburg 45 jaar. Zaterdag 30 augustus staat in het teken van sport en spel. Op diverse plekken zijn er sponsorlopen, spelletjes, wandeltochten en sportdemonstraties. De dag wordt afgesloten met een feest in buurtcentrum de Poelenburcht. Op zondag staan cultuur en voorlichting centraal.

 

Gesjoemel met onderhoud Darwinpark

2 augustus 2008

Democratisch Zaanstad stelde de volgende schriftelijke vragen over het Darwinpark:

Geacht college,

Hierbij willen wij graag antwoord op de volgende vragen ingevolge artikel 40 van het reglement van
orde van gemeente Zaanstad.
1. Is onze bevinding juist dat een team van 7mensen twee werkweken lang in het Darwinpark aan de slag is geweest om het park op te knappen?
2. Is onze bevinding juist dat na deze twee weken het Amsterdamse bureau met twee mensen de stand van zaken in het park heeft opgenomen?
3. Bent u met ons van mening date en nulmeting van de staat van onderhoud van het park nooit kan geschieden indien er tussentijds dingen worden opgeknapt en aangepast? Zo groeien er in een nacht vier nieuwe boompjes in het ijzeren kunstwerk
in de bostuin.
4. Hoeveel geld heeft deze tussentijdse update van het park de gemeente Zaanstad gekost en wordt dit uit het jaarlijks budget van €57.000 bekostigd?
5. Bent u ervan op de hoogte dat er zeer frequent met grote hoeveelheden gif wordt gespoten in het Darwinpark en dat dit niet de afspraak met de gemeenteraad is?

Namens de fractie van Democratisch Zaanstad,
Aart Molenaar

Sportbus Zomertour 2008

Ook deze zomer zal de sportbus weer gaan rijden in Zaanstad. De tour zal gaan starten op 14 juli en duurt tot en met 8 augustus.
De sportbus zal ook nu weer gevuld zijn met vele leuke sport en spelmaterialen, dus voor een ieder wat wils. (basketbal, volleybal, skippyballen, springtouw, slagbal, badminton , maar natuurlijk kan er ook meegedaan worden aan spelletjes als; tikspelen, skippyballenrace, kledingestafettes etc.

Meedoen is gratis
Deelname aan de sportbus zomertour is gratis en voor alle kinderen toegankelijk. Dus voor wie zin heeft!! kom lekker mee sporten en wees van harte welkom.
De Sportbus is in het Darwinpark dinsdag woensdag en donderdag van 16.00 tot 18.00 uur bij het skate-plein.

MOISEfestival

De vrijwilligers , die dit evenement organiseren gaven er blijk van lessen te hebben geleerd van het festival 2007.
Ze begrijpen nu dat het gemiddeld publiek in zo'n openbaar park anders is dan bij de hemkade.
Er waren leuke dingen georganiseerd voor kinderen, er reed een ludiek boemeltje rond, kinderklimwand, kortom ook al omdat er rekening gehouden werd met omwonenden, door niet alle versterkers op 100% vermogen te zetten, was het Moisefestival veel beter dan vorig jaar.
 

 

Verregende dag van het park

Het dag van het park festival is helaas grotendeels verregend.
Door het slechte weer kwamen er maar weinig bezoekers.
 

Dag van het Darwinpark

Op 25 mei is er vanaf 12 uur een gratis festival in het Darwinpark rondom het amfitheater.

Muziek, modeshows, voetbal, springkussen, skate- demo, graffiti workshop en nog veel meer.

(zie voor compleet progamma pagina "Agenda")


De Weer krijgt asfalt met kleurtje en een ribbeltje

Tussen de rijbanen van het noordelijk deel van de Weer komt een middengeleider van asfalt in een afwijkende kleur en met een ribbel die automobilisten voelen.

Op het gedeelte tussen de Twiskeweg en de Zuidervaart ligt de mollengang - een bolle verhoging in de weg - zoals die met de bewoners is afgesproken. Maar de constructie begeeft het onder het gewicht van het zwaardere verkeer. De platen blijven nu wel liggen en worden gerepareerd als dat nodig is.

De zwakte kwam aan het licht tijdens het asfalteren van het gedeelte tussen de Botterlaan en de Hoogaarslaan. Daar en op het gedeelte tot de Vermiljoenweg komt nu de 'print'.

Het werk is in juni klaar.

Darwinpark was te nat  (bron NHD)

zaandam - Dat de thematuinen in het Darwinpark er lelijk bijliggen heeft te maken met de slechte ontwatering van de grond. Zaanstad denkt dat probleem nu te hebben verholpen en waar dat nodig is, wordt nog nieuwe beplanting neergezet.

GroenLinks klaagde enkele weken geleden over de armoedige toestand van het park, dat in 2003 is opgeknapt voor bijna een half miljoen euro. Ondanks de nieuwe drainage bleef het park lang nat na een regenbui. Vorig jaar is het park opgehoogd met een mengsel van grond en zand, wat water sneller doorlaat. Verder zijn sleuven gegraven die met een mengsel van veen en zand zijn gevuld. Regenwater moet daardoor veel sneller worden afgevoerd.

Als dat nodig blijkt, worden in de komende maanden nieuwe planten neergezet. Dat valt niet meer onder de garantie. Aannemer Seignette had een nazorgplicht voor 32 weken. Voor het onderhoud van de thematuinen heeft Zaanstad jaarlijks 57.000 euro beschikbaar.

Strenger hondenpoep beleid (bron NHD)

Zodra het hondenuitlaatbeleid in heel Zaanstad is ingevoerd, gaat de gemeente strenger optreden tegen burgers die zich de regels aan hun laars lappen.

Baasjes die hun hond uitlaten, zijn sinds enige tijd verplicht om zelf de poep op te ruimen. De gemeente heeft inmiddels het merendeel van de ongeveer 700 hondenpoepbakken geplaatst. In diverse wijken zijn volgens de gemeente met succes uitrenzones aangewezen. Daarom is nu ook de rest van Zaanstad aan de beurt.

Jeu de boules baan bijna klaar

In het Darwinpark achter de Dodonaeusstraat wordt de laatste hand gelegd aan de Jeu de boulesbaan. De bedoeling is dat alles voor 1 december 2007 speelklaar is.

 

Werkzaamheden aan De Weer

Begonnen wordt met het gedeelte tussen de Boeierlaan en de Julianaweg. In deze fase rijdt de bus via de Pascalstraat, Hoogaarslaan, Schepenlaan en de Boeierlaan naar De Weer.

De tweede fase betreft het gedeelte tussen de Boeierlaan en de Gondellaan. In deze periode rijdt de bus via Boeierlaan Treilerstraat en Tjotterlaan naar De Weer.

Tijdelijke verkeersmaatregelen
Het verplaatsen van de busroute kan overlast veroorzaken. Tijdelijke verkeersmaatregelen als stopverboden zullen worden ingesteld.

Op 28 februari moeten de werkzaamheden van het gehele noordelijke deel zijn afgerond. Als gevolg van slechte weersomstandigheden in het najaar, zou deze datum nog kunnen verschuiven.

De werkzaamheden zijn in hoofdlijnen de volgende:
• Het opbreken en verwijderen van diverse wegverhardingen,
• Het frezen van asfalt,
• Het opbreken en profileren van de funderingslaag.
• Het aanbrengen van nieuwe riolering en nieuwe kolken t.b.v. de hemelwaterafvoer.
• Het aanbrengen van nieuwe troittoirbanden en tegels.
• Het aanbrengen van de middengeleider.
• Het aanbrengen van asfaltverharding
• Het aanbrengen van belijning, verkeersborden en overig straatmeubilair.

De herinrichting van van de Twiskeweg (tussen de Weer en de straat Poelenburg) is gepland voor eind 2008. De uitvoering van deze herstructurering wordt gekoppeld aan de herinrichting van de terreinen van de stichting NME in het Darwinpark en het terrein van de gesloopte kleuterschool in de Galjoenstraat.

Het wordt steeds drukker in het park

Het Darwinpark wordt steeds meer bezocht. Steeds meer mensen bezoeken het park om er te wandelen sporten of spelen.
Opvallend is de toename van onze allochtone  medeburgers, Veel allochtone vrouwen beginnen het belang van meer bewegen in te zien, het begon aarzelend met wat wandelen, dat ging over in snelwandelen en nu worden er zelfs veel Turkse vrouwen gesignaleerd, die compleet in traditionele kleding aan het joggen zijn.

Verloedering van het park 

Als we niet oppassen, gaat het park weer snel verloederen.

Eerst is er de aannemer van het persriool die ondanks gemaakte afspraken kennelijk niet in staat is het noord-zuid pad voor het zomerseizoen te herstellen.

De recreanten die in toenemende aantallen deze wandelroute ontdekten worden nu na elke regenbui geconfronteerd met vrijwel niet doorwaadbare waterpartijen zoals die vlakbij de opslagplaats van materialen in het verlengde van de Galjoenstraat. 

De hondenuitwerpselen zijn alom aanwezig, baasjes er op aanspreken kan levensgevaarlijk zijn. Het enige dat helpt is een repressief beleid met boetes zoals Amsterdam dat nu met veel succes uitvoert. 

Dan het Moisefestival, wat een droevige vertoning. Het krakers en hippievolkje wist niet anders te bedenken dan monotoon, slechte muziek met veel geschreeuw.

Veel uitbaters van kraampjes gaven al na een uurtje de moed op en vertrokken. De protestgemeenschap vertrok ook tijdelijk voor een uitstapje naar de achtersluispolder om hun ongenoegen te uiten over de bajesboten.

Dan liever de cultuurmarkt van vorig jaar, weliswaar meer volume, maar kwalitatief beter en strak, professioneel georganiseerd. Ook was alles de volgende ochtend keurig opgeruimd, terwijl de Moise organisatie liever de geest verruimen dan op te ruimen.

We hopen dat ons dit volgend jaar bespaard blijft. Is het niet mogelijk dat we eens een jaar ruilen met het Kogerpark, zij een keer deze ellende en wij de boekenmark?

Sloop  woningen Poelenburg NHD 18-6-2007

zaandam - Bijna driehonderd flatwoningen van woningbouwvereniging Parteon in Poelenburg worden binnen vijf jaar gesloopt. Onder huurders is verwarring ontstaan over welke woningen er precies tegen de vlakte gaan.

De E-flat tussen de Linnaeusstraat en de Wachterstraat, en de hoekflats tegenover het buurtcentrum en de moskee staan op de nominatie gesloopt te worden. Het gaat om 292 woningen, bijna de helft van het aantal woningen dat Parteon in de wijk in bezit heeft.

Brommer overlast

 

Al zou er maar één agent, éénmaal zijn lasergun op het bureau laten en slechts één maal per week één brommercoureur in het Darwinpark aanhouden en bekeuren, dan zou het leven voor de vele spelende kinderen waar ze met de hele brommergroep langs crossen, aanzienlijk veiliger worden.

Amsterdam houdt hondenpoep met zakjes in de hand

AMSTERDAM, woensdag 30 mei 2007
Hondenbezitters in Amsterdam dienen altijd een zakje bij zich te hebben waarmee ze uitwerpselen van hun viervoeter kunnen opruimen. Als zij dat niet bij zich hebben terwijl ze met hun hond over straat lopen, riskeren zij een boete van vijftig euro.
Deze regel is deze week door de gemeente ingevoerd. Met de verscherpte maatregel hoopt de gemeente de stad hondenpoepvrij te krijgen.
Tot voor kort mochten honden hun behoeften nog wel in de goot doen, maar ook dat is dus niet meer toegestaan. Door de toenemende parkeerdruk is het steeds lastiger om de goten goed te reinigen.

Om de nieuwe regel bekendheid te geven, wordt in de loop van deze week gestart met een actieweek. Hondeneigenaren krijgen een promotiezakje opgestuurd waarop de nieuwe regel en de consequentie daarvan duidelijk worden uitgelegd.


commentaar redactie darwinpark:
En nu maar hopen dat er in de Zaanstreek na huisvuiltoerisme uit Oostzaan geen hondenpoep toerisme uit Amsterdam gaat komen.
 

 

vijftig jaar Poelenburg

De wijk Poelenburg bestaat vijftig jaar en dat wordt 14 en 15 juni uitgebreid gevierd. Van muzikale optredens tot sportieve evenementen en van creatieve workshops tot heerlijke hapjes en drankjes; er valt volgend weekend genoeg te beleven in de jubilerende wijk.
Vrijdag 14 juni is de aftrap van het festijn met de schoolkinderen uit de wijk. De meeste groepen zullen dan deelnemen aan een sportdag. De groepen met de jongste en de oudste kinderen krijgen een creatief en educatief programma aangeboden met onder andere de Stadsdichters. Voor de volwassenen organiseert het Erasmushuis een Turkse markt, zijn er wijkmaaltijden, sportdemonstraties, een modeshow en optredens. De dag wordt afgesloten met een spetterend optreden van de Diva’s in control in buurthuis de Poelenburcht.
Zaterdag 15 juni houden alle verenigingen in de wijk een open dag, is er een cultuur- en informatiemarkt, houden hulpdiensten als brandweer en politie demonstraties, zijn er diverse workshops en wordt er op een groot podium in het Darwinpark opgetreden door o.a.: Gedeon Grounds, Saxofoonkwartet Blond, Überkick, Ten-Hut, Tha Originals, Wereldvrouwen en Zänph. Allen groepen van Zaanse bodem met veelal musici uit de wijk.
(Z.o.Z 4 juni 20130)

Schapenscheerdersfeest kinderboerderij

De schapen van kinderboerderij Darwinpark worden zondag 26 mei van hun warme jasje verlost. En daar wordt altijd weer een groot feest van gemaakt. Vanaf 11.00 uur zijn bezoekers welkom om dit mee te vieren. Voor de kinderen worden om het schapenscheren heen allerlei activiteiten georganiseerd, waarvoor soms een kleine bijdrage wordt gevraagd. Foto Elly Oomen
Er kan worden gereden op een echt ponypaardje, maar kinderen kunnen zich ook uitleven op een groot springkussen. Er is de mogelijkheid om een klompje te beschilderen en er is een verfcentrifuge. Wie trek krijgt, kan een broodje gaan bakken boven het vuur, en de ouders kunnen bij de horeca een kopje koffie en een lekkernij kopen. De schapen worden verdeeld over de dag geschoren.
Ter verhoging van de feestvreugde zal ook de schaapskudde die op dit moment langs de wijk Westerwatering loopt, een aantal dagen verhuizen naar het Darwinpark. Enkele dagen voor 26 mei zal de kudde dwars door de stad naar het Darwinpark wandelen.De kinderboerderij is dagelijks geopend van 09.30 uur tot 17.00 uur. De toegang tot de boerderij is gratis. Het schapenscheerdersfeest duurt tot 16.00 uur.(Z.o.Z)

Herfst activiteiten op kinderboerderij en museum

Zaterdag 27 oktober wordt er weer gegriezeld op de kinderboerderij in het Darwinpark.
Dit jaar wil het team van de kinderboerderij er een nog groter succes van maken

Dit jaar wil het team van de kinderboerderij er een nog groter succes van maken. Daarom de volgende oproep. Wie durft het aan om als typetje, bijvoorbeeld als toverkol, gebochelde trol of boze stiefmoeder, op het feest aanwezig te zijn. Hoe meer mensen dit willen hoe leuker het wordt.

Thuisblijvers zijn in de herfstvakantie van harte welkom in natuurmuseum E.Heimans. Het museum opent dagelijks de deuren vanaf 13.00 uur, behalve de beide zaterdagen. Tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom.

Natuurmuseum E.Heimans gesloten (21 juli 2012)

Tijdens de vakantie is Natuurmuseum E.Heimans een aantal weken gesloten. De vrijwilligers nemen een paar weken vrij en staan vanaf 26 augustus weer klaar om de bezoekers te ontvangen.
Tot eind september is de tentoonstelling Hé Wattje te bekijken in het museum. De expositie gaat over energie en geeft ook informatie over energiebesparing en alternatieve energiebronnen. Natuurmuseum E.Heimans is van zondag 22 juli tot en met woensdag 22 augustus gesloten. Op 26 augustus openen de deuren weer. (ZS)

Brand in de branding (21 april 2012)

Een hevige brand in Zaandam heeft vrijdagnacht 20 april 2012 het schoolgebouw De Branding in het noordelijk deel van het Darwinpark verwoest. De politie gaat uit van brandstichting.

De school is tot aan de bodem toe afgebrand, alleen het op enige afstand gelegen gymnastiek gebouw is behouden gebleven.

Zilverboom (04-02-2012)

Na de sneeuwval de zon, hier een mooi plaatje van een wilg die een zilveren top krijgt door de opkomende zon.
Darwinpark 4 februari 2012

Riolering langs het park (14-01-2012)

De firma De Bie Seignette start met het vervangen van het bestaande riool in de Koopvaardijstraat. Zij starten op het laagste punt van het riool en werken vanaf daar omhoog richting de Watering.
De werkzaamheden aan het riool starten half januari 2012 en zijn naar verwachting eind volgend jaar afgerond. Tijdens de werkzaamheden wordt de rijbaan tijdelijk afgesloten voor het doorgaand verkeer.

Knooppunt Darwinpark (2-1-2012)

Alle wandelpaden in de noordkant van het park zijn geasfalteerd. Voordelen; minder onderhoud, geen natte voeten meer, gaat lang mee. Nadeel; lelijk, het doet afbreuk aan het natuurlijk karakter van het park. Hopelijk ziet het er iets beter uit als de beloofde toplaag van schelpen is aangebracht.

Natuurmuseum deze week open (17-10-2011)

Natuurmuseum E.Heimans aan de Thijssestraat 1 te Zaandam is in de herfstvakantie dagelijks geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Op dit moment is er een expositie over boerderijdieren te bekijken. De tentoonstelling is vooral geschikt voor jongere kinderen.

Met toverstokjes mogen ze de dieren laten praten. De dieren vertellen dan iets over zichzelf, zoals wat ze eten of wanneer ze slapen. Dinsdagmiddag 18 oktober zijn de leden van Amathysta, de geologische vereniging , in het natuurmuseum.

Zij geven een demonstratie mineralen vlakslijpen. Mineralen zijn prachtige kleurrijke stenen. Door te slijpen komen de kleur en glans mooi tot hun recht. Af en toe mogen de kinderen even meehelpen. Er zijn ook geslepen steentjes te koop. Natuurmuseum E.Heimans is in de herfstvakantie geopend tot en met zondag, uitgezonderd zaterdag.


Het museum is ook te bereiken over het terrein van kinderboerderij Darwinpark. De toegang bedraagt  2,50.

Opening Erasmushuis (30-09-2011)

Na een flinke periode van ontwikkeling, bouw en uitdaging is het nieuwe Evean Erasmushuis begin dit jaar geopend. Het oude verzorgingshuis aan de Twiskeweg is vervangen door een prachtig, kleurrijk en modern zorgcomplex aan de Noorderven in Zaandam. Het nieuwe verzorgingshuis is onderdeel van Kroonenburg, waar woningen zijn gebouwd voor jong en oud rondom een fraaie binnentuin.

Op donderdag 6 oktober aanstaande opent het nieuwe en moderne verzorgingshuis Evean Erasmushuis, gevestigd in Kroonenburg van woningcorporatie ZVH, haar deuren voor buurtbewoners en geïnteresseerden. Tijdens deze feestelijke en muzikale opening is er ook een gezellige informatiemarkt waar men allerlei informatie ontvangt over zorg, activiteiten, ondersteuning en prettig thuis wonen; gratis bloedsuiker, BMI en bloeddruk kan laten meten; leuke aanbiedingen van ondermeer de kapper, het restaurant en de winkel kan verwachten; kan genieten van muziek en lekkere hapjes.

Start renovatie Winkelcentrum Gibraltar. (24-08-2011)

Winkelcentrum Gibraltar in de wijk Peldersveld in Zaandam ondergaat de komende maanden een metamorfose. De gevel wordt gerenoveerd en ook de winkels en de bovenwoningen worden aangepakt. De werkzaamheden starten dinsdag 30-08-2011. (dichtbij)De renovatie is onderdeel van het vastgestelde Masterplan voor Gibraltar. Het Masterplan omvat naast deze renovatie (fase 1) onder andere een uitbreiding van het winkelcentrum met ca 3.000m2, nieuwbouw voor twee basisscholen en kinderopvangvoorzieningen (brede school) en een groot nieuw ingericht parkeerterrein.

Ook is er het initiatief geweest om de winkeliersvereniging van Gibraltar weer nieuw leven in te blazen. Een gezichtsbepalend onderdeel is de nieuwe luifel boven de winkels. De koopwoningen krijgen een aluminium beplating, zodat de woningen meer dan nu één geheel gaan vormen. Tenslotte zorgen nieuwe kleuren voor een fris uiterlijk.

Midzomer feest bij kinderboerderij (3-7-2011)

Kinderboerderij Darwinpark viert feest op zondag 3 juli. Vanaf 11.00 uur gaan de remmen los en bruist het van de activiteiten. De zomer is nu echt begonnen en dus vieren we feest. Er is een minikermis, er kunnen broodjes worden gebakken, er is een springkussen, je kunt ponyrijden en knutselen. Dit jaar zal er voor het eerst een boerenmarkt zijn. Er staan kramen met allerlei boerderijproducten. Dat kunnen eetbare dingen zijn maar ook mooie spullen om neer te zetten of handige zaken om te gebruiken. Aan de kramen moet uiteraard betaald worden en ook voor een aantal activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. Het feest gaat door tot 16.00 uur. natuurlijk is de horeca open.

Moise festival zaterdag 25 juni Darwinpark (19-06-2011)

Moise Festival wordt dit jaar voor de 7e keer
georganiseerd in Zaandam en is een festival voor
iedereen die eens zin heeft in iets anders dan de
standaard gebaande paden bewandelen! Meer dan 20 bands,
kunstenaars, theatermakers en vrijwilligers werken samen
om deze dag vol spektakel mogelijk te maken. Een dag vol
met toffe optredens van allerlei verschillende
muziekstromingen, kunstzinnige bouwsels, gekke (straat)
theatershows, mooie decors, dansende mensen en
kindervermaak met het Why not Circus
.

verkeerde timing  (5-06-2011)

Op boomplant-dag werden deze naaldbomen in het Darwinpark geplant. Het tijdstip was achteraf niet gelukkig gekozen vlak voor de grote droogte. Gevreesd moet worden dat ze de volgende boomplant-dag niet zullen meemaken.

Paasfeest Kinderboerderij

Op de kinderboerderij in het Darwinpark is het maandag 25 april - 2de Paasdag - extra gezellig.

Vanaf 13.00 uur starten er diverse leuke dingen. Er kan bijvoorbeeld naar eieren gezocht worden maar ook eieren beschilderen is mogelijk. Tevens is er een hoekje ingericht om met de dieren te knuffelen en boer Marco staat weer gereed met zijn poffertjeskraam. Deze poffertjes zijn wereldberoemd in de Zaanstreek. Het feest zal tot 16.00 uur duren. Het eieren zoeken is gratis maar voor een aantal andere activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. Kinderboerderij Darwinpark is gelegen aan de Weer 31 en dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Zie ook voor meer informatie
(zaankanter)

Brandstichter Poelenburg aangehouden. (03-04-2011)

In de nacht van vrijdag op zaterdag moest de brandweer drie keer uitrukken naar de wijk Poelenburg in Zaandam. De beruchte brandstichter heeft twee keer deze nacht op dezelfde plek als donderdagavond brand gesticht.

Bij de zevende brandstichting in zeven dagen, kon de brandstichter worden aangehouden. Oplettende bewoners van de flat aan de Dodonaeusstraat zagen de jongen onder verdachte omstandigheden. De politie heeft deze jongen meegenomen naar het bureau en hij zit vast.

Donderdagavond moesten er veertien mensen in de ambulance nagekeken worden, toen er brand was gesticht in het trappenhuis van de flat. "We kunnen nu weer rustig slapen," aldus de bewoners.
(webregio)

Depot wordt eindelijk opgeruimd (28-02-2011)

Het depot van Baas in het Darwinpark aan het eind van de Galjoenstraat is deze week eindelijk met een vertraging van zo'n drie jaar opgeruimd. Het terrein wordt nu schoon gemaakt, Voorlopig wordt het gras, maar we houden de vinger op de pols om te voorkomen dat er stilzwijgend ten behoeve van een hogere opbrengst gebouwd gaat worden.

 

Kinderbingo Darwinpark (09-02-2010)

In de voormalige grote stal van kinderboerderij Darwinpark te Zaandam zal zondagmiddag 13 februari een spetterende kinderbingo plaatshebben. De bingo begint om 14.00 uur en duurt tot 15.30 uur. Deelname kost € 2,50 en daarvoor speel je alle rondes mee. Op de boerderij valt nog veel meer te beleven. Voor de allerkleinsten is er de speeltuin. En ook bij de dieren is het spannend. Een aantal geiten loopt op alle dagen en tegen het einde van de maand worden de eerste lammetjes verwacht.
(zaankanter)

De Vereniging In 't Veldpark is opgeheven.

Toen de omwonenden van het Zaandamse Burgemeester In 't Veldpark er lucht van kregen dat de gemeente Zaanstad plannen had om het park in ieder geval deels te bebouwen, was de tegenbeweging snel geformeerd. Met een paar honderd bewoners van Peldersveld, Hoornseveld en Rosmolenbuurt werd de vereniging In 't Veldpark opgericht. De eerste doelstelling was bebouwing voorkomen. Voorts wilden de leden dat het park gerenoveerd zou worden als het landschapspark, zoals het park oorspronkelijk was.

Nu het park bijna gereed is en aan de doelstelling behaald is, is de slapende vereniging opgeheven.

Bingo of poep in het Darwinpark (05-01-2011)

In de grote stal van kinderboerderij Darwinpark te Zaandam zal zondag 9 januari een spetterende bingo-middag worden gehouden. Na het succes van vorig jaar verwachten de boerderij-medewerkers weer een grote opkomst. Misschien ligt dat aan de wederom vele leuke prijzen die voor de deelnemers klaarliggen. De bingo start om 14.00 uur en eindigt om 15.30 uur. Deelname kost € 2,50 p.p. De mensen die 'schijt hebben aan bingo' kunnen in het nabijgelegen Natuurmuseum de nieuwe wisselexpositie "Poepgoed" bekijken. (zaankanter)

Ook wijkagenten aan het twitteren (18-12-2010)

Ook de politie slaat aan het twitteren. En dan met name de wijkagenten. Er wordt deze weken nog proef gedraaid, maar het is de bedoeling dat half januari de agenten in de wijken Saendelft, Krommenie en Poelenburg twitteren.
Zij geven tips, wijzen op de gevaren in de wijk en laten weten wat de politie doet in de wijk. De wijkbewoners kunnen uiteraard reageren of de wijkagenten tippen.
De twitteradressen zijn gerelateerd aan de postcodes van de wijken: Saendelft wordt bijvoorbeeld politie1567, Poelenburg wordt politie1504.
Er komt ook algemene twitteradressen (politiezdam) van de politie, waarop onder meer nieuwsberichten en getuigenoproepen worden geplaatst.

De eerste telefoons zijn inmiddels verstrekt aan de wijkagenten. ,,We hopen op deze manier meer mensen aan te spreken. Op verschillende niveaus, te beginnen dus met de wijkagenten’’, zegt politiewoordvoerder Eelco Hof.

Hondenpoepbakken tijdelijk buiten werking (09-12-2010)

Alle 1200 hondenpoepbakken in Zaanstad worden begin volgende week voor vijf weken buiten werking gesteld. Het gaat om de periode van drie weken voor Oud en Nieuw tot twee weken erna.

De bakken gaan op slot of de binnenbak wordt eruit gehaald. Hondeneigenaren wordt verzocht gedurende die periode de poep in de eigen kliko te deponeren. De maatregel moet beschadiging van de hondenpoepbakken voorkomen dit met het oog op de komende vuurwerkperiode.
De afgelopen jaren was de gemeente gemiddeld 45.000 euro kwijt aan het herstellen van kapotte bakken. Met de nieuwe maatregel moet dat tot een minimum beperkt blijven. Van de 1200 bakken hebben inmiddels 200 een slot. De komende weken ondergaan nog eens 500 een dergelijke aanpassing. Van de overige bakken wordt de binnenbak verwijderd. Volgend jaar komen deze aan de beurt voor een slot. De reden dat de maatregel vijf weken duurt heeft te maken met omvang van de klus.
(stadsblad)
 

Politie adviseert: 's-avonds niet meer alleen de parken in

Acht berovingen in korte tijd op de fietspaden in en nabij het Jagersveld, In ’t Veldpark en Darwinpark. De politie, adviseert burgers, als ze alleen zijn, de fietspaden door de Zaandamse parken in de avonduren de komende dagen te mijden.
(05-11-2010)

Eerste druk Darwin te koop op boekenmarkt
(29-10-2010)


 

Op de antiquarische boekenmarkt die vrijdagmiddag 29 oktober 2010 in de Passenger Terminal aan het IJ wordt geopend draait alles om de negentiende-eeuwse onderzoeker Charles Darwin.
Naast bijzondere foto's en handschriften van Darwin wordt onder meer de kostbare eerste druk van zijn beroemde boek On the Origin of Species (1859) aangeboden voor 110.000 euro. Het boek The Effects of Cross and Self Fertilisation in the Vegetable Kingdom (1876) van Darwin is bijzonder wegens de handgeschreven opdracht van de auteur. De vraagprijs hiervan bedraagt 27.500 euro.
Reisschrijver Redmond O'Hanlon opent de beurs. O'Hanlon speelde een prominente rol in de tv-serie De Beagle: in het kielzog van Darwin. Er staan 78 boekverkopers op de beurs. Hun aanbod varieert in prijs van 20 tot 200.000 euro. De boekenmarkt duurt tot zaterdagavond zes uur.
 

Foto expositie in het Darwinpark (28-09-2010)

In de hele maand oktober is in Zaanstad in het Darwinpark te Poelenburg de fascinerende expositie ‘Onthulling en Verhulling’ te zien van de internationaal bekende fotografe Angèle Etoundi Essamba (Kameroen, 1962). Met deze expositie geeft Essamba ons een andere blik op gesluierde vrouwen. De tentoonstelling maakt mensen bewust van een hedendaagse wereld waar traditie moderniteit ontmoet en realiteit fantasie omhelst.

 

 

Honden controle (22-09-2010)Vandaag werd er inderdaad op honden overtredingen gecontroleerd in het Darwinpark.
Spijtig is echter dat gezien de foto reportage in het NHD de aandacht hoofdzakelijk uitging naar het mooiste meisje van de klas met de sulligste hond, terwijl de grimmige types met de pitbull look alikes die maling hebben aan alles, niet werden aangehouden.
(foto NHD)

Fitness clinic in het amfitheater (20-09-2010)

Georganiseerd door "De brede school" in samenwerking met GGD Zaanstreek kregen de kinderen van 4 basis scholen in Pelders- en Hoornseveld een fitness clinic in het Darwinpark-amfitheater. Onder leiding van instructrices dansten tussen de buien door honderden kinderen op rithmische muziek.

Infohuis en festival Poelenburg (17-09-2010)

De van Sesamstraat bekende acteur Hakim Traïdia presenteert zaterdag 25 september het buurtfestival in Poelenburg. Die dag wordt ook het Infohuis Nieuw Poelenburg officieel geopend.

In het Infohuis aan de E. Heimansstraat 57 kunnen buurtbewoners informatie krijgen over de op stapel staande renovatie van de wijk. Ook kunnen zij er terecht met persoonlijke vragen over bijvoorbeeld zorg, werk, het vinden van een stage en het opzetten van een eigen bedrijf.
(NHD)

Brommerfeest (11-08-2010)

   

Na een middag het altijd weer vermakelijke gezelschap spel: "wie kan het snelste kris kras door spelende kleuters en moeders met kinderwagens heen crossen op de brommer", werd als grote finale in het Darwinpark een van de brommers in de fik gestoken. Leuk om te zien hoe de brandweer dit vuurtje bluste. In ieder geval; weer een brommer minder.

Zomerfeest op Kinderboerderij

Zondag 4 juli vanaf 11.00 zijn er allerlei leuke activiteiten om te doen of om naar te kijken. Voor de kleintjes staat er een draaimolen en is er pony rijden. De pony's rijden vanaf 11.00 uur, schaften van 12.00 uur tot 13.30 uur en rijden dan weer tot 15.00 uur. De wat oudere kinderen of de ouders mogen een potje boeren darten met hooivorken of ringwerpen. Om 15.00 uur begint er een demonstratie Zumba.

Wikipedia

Er is een pagina over het Darwinpark verschenen op Wikipedia, de vrije encyclopedie.  http://nl.wikipedia.org/wiki/Darwinpark

 

 

Nieuwe attributen jeu de boules baan (31 mei 2010)

Nieuwe banken, speel- en fitness apparaten zijn rondom de               jeu-de-boule baan geplaatst.

Bloemkorf woningen worden hersteld (28-05-2010)

De woningen boven winkelcentrum Bloemkorf in Poelenburg kunnen na een renovatie weer gebruikt worden. Woningcorporatie Parteon hoopt in het derde kwartaal van 2011 met de bouw te beginnen.

Vorig jaar verwoestte een brand het winkelcentrum en werden ook de bovengelegen woningen onbewoonbaar. Onderzoek van Parteon heeft nu uitgewezen dat de 28 woningen gerenoveerd kunnen worden. De woningen zullen daarna verhuurd worden aan starters, jongeren en jonge gezinnen. De bouw kan pas volgend jaar beginnen.
(webregio)

Persriool (21-05-2010)

Overal in het grote persriool- circuit worden nu de flexibele koppelstukken gemonteerd en ook de nieuwe afsluiters die bovengronds komen zodat deze makkelijk te bereiken zijn. Het werk in het Darwinpark is bijna klaar.
De oplevering van dit persriool was oktober 2007 gepland, men hoopt nu dat dit jaar alles kan worden aangesloten op het RWZI.

Een ander Darwinpark  (18 mei 2010)

Vreemd genoeg zijn er maar weinig plaatsen naar Charles Darwin genoemd, ondanks zijn revolutionaire visie op het ontstaan der soorten. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de religieuze weerstand tegen zijn ideeën.
We vonden nog een Darwinpark in Wallerawang, een klein plaatsje ten westen van Sydney. In tegenstelling tot het park in Zaandam is Darwin in 1836 gedurende zijn Beagle reis hier wel in de buurt geweest. Zijn enige uitstapje in Australie was naar Bathurst zo'n 50 km van Wallerawang, waar hij de locale fauna en in het bijzonder de Platypus waterplant bestudeerde.

Twiskeweg gerenoveerd (28 april 2010)

 Gelukkig zijn er nog wat japanse kersen behouden gebleven

Doedelzakspeler (6 april 2010)

De doedelzakspeler is weer terug in het park. Het is kennelijk warm genoeg om de bekende monotone riedels ten gehore te brengen.

De doedelzak is een rietinstrument waarbij het riet indirect bespeeld wordt via een luchtkamer en dus niet met de lippen of tong aangeraakt wordt. Zowel enkele als dubbele rieten worden toegepast.

Zo te zien speelt deze Piper op een Zampogna (Italiaanse doedelzak).

 

Harrishawk in het Darwinpark (23 maart 2010)

Veel mensen laten hun honden uit in het Darwinpark.
Wat minder voorkomt is dat je je vogels uitlaat.
Aan de noordkant van het park kan je regelmatig enkele medewerkers van valkeniersbedrijf "Birdlive" bezig zien met de training van hun vogels.

Op haar arm een Amerikaanse woestijnhavik (Parabuteo Unicinctus)
ook wel Woestijnbuizerd genoemd.

Lengte: ca. 60 cm
Spanwijdte: ca. 120 cm
Gewicht: vrouwtje  ca. 1,3 kg

de Woestijnhavik door is zijn robuustheid en flegmatische instelling momenteel onder de Europese valkeniers een graag gebruikte jachtvogel temeer daar de jachtresultaten zeker niet onder doen voor de, als nerveus bekend staande, Europese havik.

Herinrichting Twiskeweg 2011  (15-01-2010 NHD)

Het laatste deel van de Twiskeweg wordt in 2011 heringericht.

Tijdens een inloopmiddag van de week zijn de wijkbewoners bijgepraat over het werk. Eerst wordt in het derde kwartaal van dit jaar het riool vervangen. In het tweede kwartaal van 2011 is de straat zelf aan de beurt: het deel tussen de Galjoenstraat en de T-kruising Poelenburg/Watering.

Masterplan Gibraltar definitief (04 januari 2010)

Het masterplan van eigenaar DC Vastgoedontwikkeling voor winkelcentrum Gibraltar in de wijk Peldersveld lag afgelopen zomerperiode ter inzage. Over het algemeen is positief gereageerd op het plan. De inspraakperiode heeft aandachtspunten voor de verdere uitwerking opgeleverd en niet geleid tot aanpassingen van het masterplan. Tijdens de inspraakperiode heeft de gemeente met een informatiekraam bij het winkelcentrum gestaan om de bewoners te informeren en om de reactie op de plannen te peilen. Bewoners verheugen zich op een groter en opgeknapt winkelcentrum. Verder gaven bewoners aandachtspunten mee voor de verdere uitwerking. Zoals verkeersveiligheid: meer winkels, betekent meer auto's.

Onlangs is de inspraakprocedure afgesloten met het definitief vaststellen van het plan door het college. Het masterplan wordt nu ter besluitvorming aan de raad voorgelegd. In het masterplan Gibraltar is niet alleen de uitbreiding van het winkelcentrum opgenomen, er komen ook woningen boven de winkels en nieuwbouw voor basisscholen De Feniks en De Branding.

Deze nieuwe school wordt een brede school: er wordt straks niet alleen les gegeven, maar er is ook ruimte voor voorzieningen op het gebied van welzijn en opvang. Daarnaast biedt het plan ook de mogelijkheid tot uitbreiding voor sportmedisch centrum Corzilius. Bron: De Zaankanter

Pimpen Poelenburg van start 29 december 2009

 
Nu de Bloemkorf in Zaandam is vrijgegeven door de verzekering is Parteon gestart met de eerste 'oppimpactie' zoals ook door bewoners was voorgesteld. Op alle balkons zijn kerstbomen geplaatst die voor een feestelijke sfeer zorgen. De sneeuw erbij maakte het geheel tot een mooi winters plaatje. (webregio)

Wat zullen deze bewoners tevreden zijn over het uitzicht, en waar zijn de schotels gebleven?

Nogmaals "Gele Blubber" (06-12-2009)

We ontvangen veel klachten over de lemen toplaag van het Noord-Zuid pad. (zie artikel "gele blubber") We verzoeken nogmaals de gemeente Zaanstad dringend om binnen de aangekondigde vervolg maatregelen grondverbetering de paden te verstevigen met bijvoorbeeld schelpen of grind.
 
Hieronder een inzending van een intensief gebruiker van het park, die met enkele foto's aantoont hoe slecht begaanbaar de paden zijn bij regen.

Al lange tijd is deze route door het Darwinpark er zeer slecht aan toe.
Ook de route bij de vijver blijft een slechte plek.
Al eerder was een soort leem als ondergrond een verschrikking.
Smerige schoenen en vaak zachte brij.


Het mag dan mooi van kleur zijn maar het is knudde bij regen.
Daarbij weer kapot gereden en nog steeds niet goed hersteld
door de aannemer van de riool werkzaamheden..
Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar een schelpen ondergrond.
Zoals ook langs de Weer is gebruikt.     
Met vriendelijke groet, Frank Bonte, Intensief gebruiker Darwinpark

Onthulling beeldengroep 'Man-Vrouw' (06-12-2009)

Vrijdagmiddag 4 december werden de drie nieuwe beelden van kunstenaar Theo Schepens onthuld in het Darwinpark.


De beeldengroep is ter hoogte van de Koopvaardijstraat nummer 90 geplaatst en bestaat uit 
een impressie van vrouwelijke en mannelijke eigenschappen die elkaar in balans houden. De gemeente Zaanstad werkt sinds 2002 al aan de verfraaiing van het Darwinpark. Opzet is om van het park meer een verblijfpark te maken in plaats van alleen een groene route voor wandelaars en fietsers tussen de Zaanse wijken. Er zijn nieuwe wandelpaden aangelegd, kunstwerken geplaatst en vier thematuinen ontwikkeld.
 

Tijdens de opknapbeurt zijn in het noorderlijk deel van het park alleen de paden vernieuwd. Voor Zaanstad reden om dit deel van het park wat extra aandacht te geven met deze nieuwe beelden.

foto: Kunstenaar Theo Schepens onthult een van zijn beelden in het Darwinpark.


 

Nieuwe kunst in het Darwinpark (6-11-2009)

Nieuwe kunstwerken zijn geplaatst in het smalle gedeelte van het Darwinpark tussen Koopvaardijstraat en Weersloot.
3 figuratieve metalen sculpturen varierend van 70 cm tot 270 cm hoog, deze beeldengroep van de beeldend kunstenaar Theo Schepens is genoemd "Man-Vrouw".

     

Aanleg persleidingen en bergbezinkbassins:

In 2006 is al gestart met de aanleg van een nieuw persriool. In in het systeem worden bergbezinkbassins geplaatst. Deze bassins zorgen er voor dat vervuild water met zwaar weer niet zo maar in de Gouw en Weersloot met vertakkingen in het Darwinpark  loopt.

 
Tijdens het werk zou de gemeente Zaanstad haar nieuw aan te leggen persriool aansluiten op de  RWZI. Dit was gepland voor oktober 2007. Door tegenvallers in de uitvoering bij de gemeente is er ernstige vertraging opgelopen.
 
Een van de oorzaken van deze vertraging is een conflict met gemeente over trekstangen die flexibele koppelstukken bij elkaar houden in de weke grond, Baars (TBI Wolter & Dros) heeft een andere methode gebruikt dan die in het bestek staat, als gevolg daarvan werden bij het afpersen van het riool op 8 bar lekkages geconstateerd.
 
De voorzieningenrechter te Rotterdam heeft nu TBI gesommeerd een en ander volgens bestek te herstellen, dat betekent dat er zo'n 80 gaten gegraven moeten worden naar de verbindingsstukken om de overeengekomen stangen te monteren.
Helaas is daar geen tijdspad bepaald zodat nu de aannemer waarschijnlijk de gang van zaken gaat traineren omdat er op hele project al zwaar verlies geleden wordt.
 
Wat heeft dit nu voor gevolgen voor de omwonenden, gebruikers dus gewoon de wandel passant en  de mensen die gebruik maken van de recreatie ruimtes in het park.
 
1.  Het persriool zal nog een a twee jaar niet functioneren, dus niet aangesloten zijn op het oude rioleringsysteem, waardoor de oude pomphuizen bij ernstige wateroverlast waarschijnlijk zo'n 4 a 5 maal per jaar de overtollige riool inhoud overstorten in het open water zoals de weersloot en gouw, met als gevolg stankoverlast, gezondheid's risico's, denk ook aan de spelende kinderen in het park en ook bijvoorbeeld plotselinge vis sterfte door een te hoge concentratie van fecaliën en zuurstof tekort in het water.
 
2. De opslag plaatsen van de aannemer met de lelijke hekken blijven nog enkele jaren het aanzien van het park ontsieren.
 
3. Die zelfde hekken blijven ook al die tijd nog om de groene regelkasten boven op de ondergrondse pompgemalen en bezinkbassins staan.
 
4. De finale afwerking van de paden in het park, bijvoorbeeld egaliseren en het aanbrengen van een toplaag, liefst van schelpen die een verbetering kunnen zijn van de leemlaag die nu er voor zorgt dat de gebruikers van het park door een dikke gele brei moeten modderen als het veel geregend heeft, blijft ook nog enkele jaren uit.
 
5. Deze vertraging heeft ook invloed op de aanleg van de eco-oevers. De aanleg kan pas beginnen als het nieuwe riool er ligt. En dan moet het oude riool nog gedeeltelijk ‘opgeruimd’ worden. Omdat de ecologische oevers voor eind 2009 gereed moeten zijn in verband met de subsidie, zal deze vertraging ernstige consequenties kunnen hebben voor de financiering van de oevers. 

Beagle: in het kielzog van Darwin

Het schip De Stad Amsterdam vertrekt op 1 september vanuit Plymouth, Engeland. De eerste tv-aflevering van de Beagle is op 13 september te zien op Nederland 2 .

De reis van de Beagle is wel omschreven als de belangrijkste reis die ooit werd gemaakt. Charles Darwin deed tijdens die reis (1831–1836) zoveel kennis en inzicht op dat hij het beeld van het leven op aarde ingrijpend veranderde. Met zijn boek “On the Origin of Species” maakte Darwin als eerste wetenschapper duidelijk dat de wereld niet in zes dagen is geschapen, maar dat er voortdurend evolutie plaatsvindt. Het leven op aarde blijkt in ontwikkeling.

In het Darwinjaar onderzoekt de VPRO, in samenwerking met Teleac en de Vlaamse VRT, de richting van die ontwikkeling. In twee series zal de VPRO de route van de HMS Beagle opnieuw bevaren met de clipper Stad Amsterdam. De eerste serie gaat van Engeland naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. In 2010 brengt de tweede serie het schip naar de Galapagos eilanden, Australie en Zuid-Afrika. In juni keert de clipper Stad Amsterdam als Beagle: In het kielzog van Darwin terug in Engeland.

Hangjongeren

In toenemende mate is een groep hangjongeren actief in de omgeving van het amfitheater. Overlast bestaat uit veel herrie, brommers die op gezette tijden een rondje rijden vol gas en zonder helm op. De omwonenden hebben hier last van. Zoals overal in het land is het lastig te bepalen wat hiertegen te doen is. We blijven hopen dat de politie een manier vindt om te handhaven.

Een lijst met veel voorkomende klachten:
• Geluidsoverlast: brommers, mobieltjes, geschreeuw en harde muziek.
• Vervuiling: blikjes, glas en andere rommel worden niet in de prullenbak gedeponeerd en achteraf ook niet opgeruimd.
• Vernielingen en graffiti: vernieling van auto’s, speeltoestellen, straatmeubilair en graffiti op openbare gebouwen en muren.
• Jongeren die nog tot laat rondhangen op straat: soms tot diep in de nacht zijn ze aanwezig en versperren ze de weg. Omstanders kunnen zich daardoor onveilig of bedreigd voelen en wegblijven.
• Het oneigenlijk gebruik van bijvoorbeeld een speelplek van kleine kinderen.
• Belemmering van privacy. Jongeren die op een woonerf rondhangen, kijken bewoners soms het eten uit de mond. Of zij maken met hun geluidsoverlast een conversatie of tv-kijken praktisch onmogelijk.
• Openbaar alcohol- en drugsgebruik. Sommige volwassenen ergeren zich aan verkeerde voorbeeldwerking.
• Agressie en gebrek aan aanspreekbaarheid. De jongeren zijn soms moeilijk op hun gedrag aan te spreken. Afspraken die bijvoorbeeld met de politie zijn gemaakt, worden niet altijd nagekomen. Mensen die kritiek uiten, kunnen de wind van voren krijgen. Soms gaat dat zelfs gepaard met dreigementen, zoals: ‘We weten waar je auto staat’.

Ontwerp Masterplan Gibraltar

 

 

Feestje in Darwinpark (NHD 16-06-2009)

Het was gisteren even feest op het schooltuinencomplex in het Darwinpark in Zaandam. Beheerder Jacqueline Smit mocht onder luid gejoel van vijftig leerlingen van de basisscholen De Tamarinde en De Feniks een cheque van maar liefst vijfduizend euro in ontvangst nemen.
Met het geld, dat is opgehaald met de jaarlijkse eier-actie van de Odd Fellows, heeft het schooltuinencomplex een nieuwe kas voor de kinderen gekocht. De cheque werd uitgereikt door de voorzitter van de actie, Arie Baars.
,,We zijn heel erg blij met de nieuwe kas!'', vertelt Jacqueline. ,,We hadden al langer plannen om een broeikas aan te schaffen, maar er was geen geld voor. Dit is een heel leuk initiatief van deze organisatie.''

Politie pakt jeugd aan in Park De Driegang (14-06-2009)

Naar aanleiding van klachten van omwonenden over overlast van (brommende) jeugd heeft de politie donderdagavond en vrijdagavond rondom het park De Driegang in de Purmer Zuid in Purmerend extra controles uitgevoerd.

Vooraf was de jeugd al gewaarschuwd: als de overlast niet zou verminderen zou de politie strikter gaan optreden. Donderdagavond heeft de politie zeven maal een proces verbaal uitgeschreven: vijf maal voor rijden zonder helm, één maal voor rijden zonder rijbewijs en één keer voor het onnodig geluid maken. Bovendien zijn meerdere jongeren na een achtervolging door de politie getraceerd. Vrijdagavond was de overlast al flink verminderd. Omwonenden lieten de politie weten dat door de acties de rust in het park grotendeels is weergekeerd.

(nb: wanneer zijn wij aan de beurt?)

Dag van het Park, zondag 31 mei 2009

Op de Dag van het Park, zondag 31 mei, staat het stadse groen in de schijnwerpers. In vijf Zaanse parken staan deze dag leuke activiteiten op het programma. Het thema van 2009: Spring in het Park!

Met de Dag van het Park vragen de gemeentes en de ANWB aandacht voor het behoud van de groene ruimte in en om de stad. Door alle activiteiten in het kader van de 'Dag van het Park' worden de wijkbewoners bij de parken in de buurt betrokken. U kunt in vijf Zaanse parken terecht voor muziekoptredens, een boekenmarkt, kinderspelletjes, en andere leuke activiteiten.
Darwinpark: de kinderboerderij
Van 10 tot 17 uur: op bezoek bij de dieren en de mogelijkheid om je eigen broodje te bakken! Vanaf 13 uur is de horeca geopend.
Organisatie: Stichting Natuur en Milieu Educatie

Tweede Paasdag is het feest op de kinderboerderij.

Samen met de vrijwilligers zijn er weer allerlei leuke activiteiten bedacht en voorbereid. Maandagmiddag 13 april is daarom iedereen van harte welkom dit feest mee te komen vieren. Er kunnen natuurlijk eieren worden beschilderd. Maar er is ook ringwerpen en misschien kun je wel een ritje op de pony maken. Wie de eieren ergens in wil doen, mag een bakje maken. De festiviteiten beginnen om 13.00 uur en zullen tot ongeveer 16.00 uur doorgaan. Voor de meeste onderdelen wordt een kleine bijdrage gevraagd van € 0,50
Kinderboerderij Darwinpark is gelegen aan De Weer 31 te Zaandam en is dagelijks geopend van 10.00 uur tot en met 17.00 uur.

 

Grote brand winkelcentrum Bloemkorf

In een tapijtenwinkel in winkelcentrum De Bloemkorf in Zaandam is woensdagmiddag een zeer grote brand uitgebroken.
Het vuur brak rond 16.40 uur uit. De brandweer is met groot materieel uitgerukt.Er raakten geen mensen gewond, meldt een woordvoerder van de politie.
Omliggende winkels en de woningen die boven het winkelcentrum liggen zijn ontruimd

(eigen foto 4-03-2009)
 

Nieuwe kleurenbuurt komt een jaar later  (14-02-2009)

De bouw in de kleurenbuurt in Zaandam loopt een half jaar tot een jaar vertraging op. Projectbureau De Zaanse Kracht rekent alle plannen opnieuw door om risico's te vermijden. De komende anderhalf jaar wordt er niet gebouwd, staat in Dagblad Zaanstreek.

Poelenburg op lijst probleembuurten (rtlnieuws 07-02-2009)

Poelenburg, staat als 18de vermeld op de ranglijst van de grootste probleembuurten in Nederland volgens een publicatie va RTL nieuws.

Sleutels kwijt (01-01-2009 webregio)

Voor wandelaars in het Darwinpark was het onlangs een ongewone aanblik: duikers die met een metaaldetector in een modderige sloot aan het zoeken waren. In een sloot bij het Darwinpark was een sleutelbos te water geraakt. En, niet zomaar een paar sleutels... nee, de originele autosleutels van een antieke Trabant die bij een project over Oost-Duitsland was geleend. duikers stelden zich beschikbaar om met een onderwater metaaldetector de sleutels te zoeken.
anderhalf uur later kwamen de sleutels boven water kwamen. De detector reageerde namelijk niet alleen op de verloren sleutels maar ook op de talloze blikjes, aanstekers, batterijen en andere metalen voorwerpen.

Opening Darwin jaar

12 februari 2009 a.s.

In 2009 is het 200 jaar geleden dat Charles Darwin werd geboren; 150 jaar geleden kwam zijn boek On the origin of species uit. Daarom hebben een aantal organisaties besloten om 2009 uit te roepen tot Darwin jaar.
Op donderdag 12 februari, de geboortedag van Darwin, wordt het jaar geopend in natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden.
NWO doet mee aan het Darwin jaar via een educatieve website, de Tinbergen lezing, een publicatie en de afsluiting van het programma
Evolutie en gedrag in het najaar.

 

Gele blubber

De begaanbaarheid van het Darwinpark is weer terug op het peil van voor de herinrichting van 2005. Ook nu is het noord-zuid pad vrijwel onbegaanbaar geworden sinds de aannemer van het pers riool eindelijk de toplaag heeft aangebracht. Ondanks de verzoeken van de gebruikers om hiervoor schelpen te gebruiken is dit weer gebeurd met leem. Dit zorgt ervoor dat na een wandeltocht de schoenen uitgebreid schoongemaakt moeten worden, honden poten het tapijt besmeuren met gele vlekken en rollators met vereende krachten door de smurrie gesleurd moeten worden. "Ambtenaar, waarom leem en geen schelpen?".. "omdat dat in het plan staat". "Waarom staat dat in het plan?","omdat het zo is vastgesteld", kortom de gebruikelijke ambtelijke logica, waar geen speld tussen te krijgen is. Hebben de gebruikers hierin nog enige zeggenschap? Natuurlijk niet, dit is Zaanstad, daar zijn de burgers te dom om inspraak te hebben.

Het is weer voorbij die (mooie?) zomer

 
Het Darwinpark is weer in de herfst-mode. Terugkijken hebben we geconstateerd dat het recreatief gebruik van het park enorm is toegenomen. De kinderspeelplaats is vrijwel altijd bezet. Het skate-plein wordt intensief door kinderen met skeelers, fietsjes en skelters gebruikt terwijl de oudere jeugd de voetbal en basketbal pistes bevolkt.
Er zijn nog wel wat wensen:
Het Noord-Zuid pad is nog steeds niet hersteld van de riolering ingreep. De toplaag is nog slecht en vol kuilen die poelen met water vormen na een bui. We hebben de gemeente niet kunnen overtuigen dat een schelpenpad droger en beter begaanbaar blijft. Is het een kwestie van kosten dat er leem blijft en geen schelpen? Welnee het staat zo in het bestek, dat betekend in ambtenaren land zoiets als: "niet te veranderen".
Een toenemende zorg is de brommer- en zelfs cross-motor overlast. Deze groepjes jongeren racen met enorme snelheid tussen de  spelende kinderen door, waarbij kleintjes die voor het eerst zonder steunwieltjes, dus slingerend proberen te fietsen. Ze hebben geen kenteken en de helm is veelal vervangen door een alles verhullende capuchon om herkenning te voorkomen.
Als je er wat van zegt, krijg je de gebruikelijke onbeschaafde antwoorden, waaruit blijkt dat ze alle recht hebben daar te rausen. Bezoekers die hiervan overlast ondervinden verzoeken we dit te melden via het mail formulier van de wijkpost op de Vermiljoenweg via deze link: 
http://www.politie.nl/Zaanstreek-Waterland/mailformulier/mailform_wijkagent_zaandam-oost.asp                                                                                                           
Hopelijk  vinden de handhavers een manier om volgend jaar deze overlast zodanig in te perken dat het weer een gezellige en veilige speelplaats is voor alle kinderen en hun begeleiders.

De gemeente wist het beter (21-10-2008)

Toen we in 2005 de gemeente waarschuwden dat het rondom storten van een leemlaag waarschijnlijk het einde van dit groepje bomen vlak bij het amfitheater zou betekenen, was hun reactie dat de fabrikant van het leem garandeerde dat er genoeg water bij de wortels kon komen.                             Vandaag  werden de 5 door droogte overleden  bomen gerooid.

 

Gemeentebestuur: Geen verband tussen opknappen en onderzoek  (6-10-2008 NHD)

Het opknappen van het Darwinpark in Zaandam eerder dit jaar had niets te maken met een onderzoek naar het park, twee weken na het onderhoudswerk. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van Aart Molenaar van Democratisch Zaanstad.
Molenaar vond het vreemd dat er twee weken lang door zeven mensen in het park werd gewerkt vlak voordat een onderzoeksbureau onderzoek kwam doen naar de staat van het park.
Volgens burgemeester en wethouders is er in de laatste twee weken van juni gewerkt in het Darwinpark, dat enkele jaren geleden opnieuw is ingericht. Er werden zaailingen en wortelonkruiden verwijderd uit perken.
Verder werd er gesnoeid. Volgens B en W hoorde het werk bij het gewone onderhoud van het park.
Het onderzoek van bureau Groenadvies uit Amsterdam was half juli. Het bureau doet onderzoek naar problemen die er zijn met de thematuinen. Dit onderzoek moet antwoorden geven op vragen of de tuinen voldoen aan het gewenste beeld, welke soorten uit het ontwerp nog aanwezig zijn, of het onderhoud voldoet, hoe de aanleg is uitgevoerd en waarom de tuinen niet voldoen.
Bij het onderhoud zou· ook met gif zijn gespoten. Volgens Molenaar is dat tegen de afspraak met de raad in. B en W antwoorden dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen voldeed aan het beleid van de gemeente dat door de raad is vastgesteld. Zaanstad is terughoudend met het gebruik van gif.

 

De Weer onveiliger geworden (26-09-2008)

De heringerichte straat De Weer in Zaandam is gevaarlijk gebleven voor scholieren. De langs de straat gevestigde scholen hebben de gemeente inmiddels om maatregelen gevraagd. Onduidelijke verkeerssituaties en hard rijdende auto's en bussen bedreigen de veiligheid, meldt dagblad Zaanstreek zaterdag.

Sinds het begin van het voorjaar is het zuidelijke deel van De Weer heringericht. De weg had daarmee een stuk veiliger moeten worden voor de honderden leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs die er dagelijks fietsen, lopen of met de auto worden gebracht. Maar leerkracht Trix Groenewoud van basisschool Paus Joannes noemt de situatie nu vooral in de ochtend 'rampzalig'.


De omwonenden hebben veel bezwaren:
(25-09-2008)


Fietsers en brommers scheuren over de wandelpaden en de steiger bij de watertuin, de kunstwerken worden als klimtoestel
gebruikt, muurtjes worden omgetrapt, er wordt drugs gedeald en gesekst achter het hunebed in de vlindertuin.
"En als je er wat van zegt, wordt je uitgescholden en steken ze hun middelvinger op", aldus een bewoonster.
Overigens zouden het niet alleen hangjongeren zijn die het park vernielen. Onderhoudsauto's van de gemeente en politieauto's zouden ook geregeld door het park rijden en begroeiing stuk rijden. Kortom: het park wordt volop gebruikt, alleen zijn we het met veel van dat gedrag niet eens.

De gemeente komt binnenkort met een evaluatie rapport.            


Stadsparken leveren een enorme economisch waarde op


De opbrengst van parken is zo’n honderd keer groter dan het budget dat er jaarlijks voor wordt vrijgemaakt. Dat wijst onderzoek naar de kosten en baten van het stadsgroen in de Amerikaanse stad Philadelphia uit.
Laatst heeft het kabinet in zijn structuurvisie aangegeven overal in de Randstad nieuwe parken met een metropolitane uitstraling te willen aanleggen. Als voorbeeldparken gelden onder meer Central Park in New York en Hyde Park in Londen.
Groen in steden heeft namelijk een positief effect op het gedrag en de geestelijke en lichamelijke gezondheid van bewoners. Vandalisme, vervuiling, verloedering, agressie en kleine criminaliteit kunnen worden teruggedrongen als er meer groen aanwezig is in wijken. Ook de kosten voor gezondheidszorg vallen lager uit, omdat bewoners sneller herstellen van ziekte en burn-out. Woongroen draagt eveneens bij aan een stabielere wijk, waar de mensen ook langer blijven wonen. Het is echter voor het eerst dat hieraan concrete bedragen zijn gekoppeld.

Fred Tonneijck, adviseur vergroening van kenniscentrum Triple E, onderstreept de maatschappelijke en milieubaten van parken en stadsgroen. In Nederland is er echter nooit een concreet economisch rendementskaartje aan stadsgroen gehangen. „Zeker is dat groen goedkoop is als indirecte effecten zouden worden meegerekend.” Zo kosten 100 straatbomen gedurende 40 jaar ongeveer €70.000 aan plantkosten en onderhoud. „Dezelfde bomen leveren in geld uitgedrukt een veelvoud van dat bedrag op via bestrijding van luchtvervuiling, energiebesparing en waterretentie. Door afkoppeling van water op groen oppervlak wordt dit langer vastgehouden en blijft de waterkwaliteit in perioden van sterke regenval beter. Waterretentie levert besparingen op investeringen in rioolstelsels en waterzuiveringinstallaties op”, aldus Tonneijck. „Bovendien is de waarde van onroerend goed gelegen aan of dicht bij een park of in een lommerrijke omgeving 10 tot 30% hoger dan in een minder groene buurt. Ook groene daken zijn investeringen die goed te meten zijn. Zij gaan vijftig jaar mee, bijna de helft langer dan bitumen daken. Die investering is vrij snel terugverdiend”, zegt Tonneijck.

Volgens DZ wordt de raad in de maling genomen

De gemeenteraad van Zaanstad had met het college afgesproken dat er een rapport zou komen over de hoogst twijfelachtige -lees slechte- staat van onderhoud van het Darwinpark. Voor dat er echter een (nul) meting was gedaan door een bevoegd bedrijf werden er volgens ooggetuigen door 7 man als de bliksem herstelwerkzaamheden gedaan.
Democratisch Zaanstad is van mening, gebaseerd op diverse ooggetuige verslagen dat de gemeenteraad (opnieuw) in de maling wordt genomen door burgemeester en wethouder van de gemeente Zaanstad.

Jaarlijks besteed de gemeente Zaanstad volgens ‘de boeken’ 57.000 Euro aan het onderhoud van dit door zware landelijke subsidies opgetrokken park. De realiteit was dat er bomen achter elkaar dood gingen en op de graspleinen kon je na een regenbui waterskiën. Er was totaal niets zichtbaar van onderhoud. Een aantal partijen uit de gemeenteraad stelde hier over vragen aan de wethouder die vervolgens toezegde met een rapport te komen over de staat van onderhoud van het park. Een onafhankelijke organisatie zou dit rapport gaan maken. Na een paar weken verscheen er tot verrassing van de omwonenden een 7 (zeven) man sterke tuinploeg van de gemeente Zaanstad. Razendsnel groeiden er inde kunstwerken in één nacht zomaar nieuwe boompjes. De oudere bomen werden gesnoeid en de paden opgeknapt. Verdere pogingen tot aanpassingen van het park onttrokken zich aan het oog van de omwonenden….

Straks gaat er dus een rapport komen met voornamelijk positieve bevindingen en kan de wethouder zich op de borst kloppen. “zie je wel dat de gemeenteraad maar zit te zwammen” is het credo dan.  Aldus Democratisch Zaanstad.

Tekenplaag door warm weer


Het lekkere weer van de afgelopen tijd is niet alleen voor ons aangenaam, ook voor de teek. Het zijn hele kleine beestjes, maar ze kunnen de dodelijke ziekte van Lyme veroorzaken.

Uit onderzoek van de WU blijkt dat 24% van de Nederlandse teken de ziekte van Lyme draagt. Die aandoening veroorzaakt onder meer hartkloppingen en gezichtsverlammingen, en kan in zeldzame gevallen zelfs dodelijk zijn.

Ziekte van Lyme

Vroege symptomen: rode ring/vlek op de plaats van de tekenbeet, griepachtige klachten zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijnen en vermoeidheid. Deze symptomen kunnen uitblijven.
De ziekte van Lyme is een multi-systeem ziekte. Het kan leiden tot neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten

 

het MOISEfestival 2008

 

                                                                                   Dark Clouds

Op zaterdag 21 juni 2008 is het zover.!!         
De 4de editie van het Moisefestival ook dit jaar weer in het Darwinpark te zaandam.
Vanaf een uur of 14.00 barst het circus los, de gehele dag door bands, dj’s, theateroptredens, n modeshow, dansacts, sport en wat nog meer!
Alles bont ompakt met kleur, show en spektakel.  (
zie pagina Agenda)                                  
 

Dag van het park

Toen het eindelijk droog werd konden de laatste bezoekers genieten van het soul ensemble "The Clipsters"  met good old sexy soul

 

Schapen scheren in de kinderboerderij

Zondag 25 mei worden er weer schapen geschoren bij Kinderboerderij Darwinpark. Ook dit jaar wordt er weer een groot feest van gemaakt.Voor de kinderen zijn er allerlei activiteiten zoals een klompjesdraaimolen, een kop van Jut, een springkussen en een poffertjeskraam. Ook is er weer een informatie en creatieve markt waar verschillende clubs en verenigingen zichzelf presenteren en spullen verkopen. De live muziek wordt verzorgd door Mare Rozentak, een troubadour die liedjes zingt om naar te luisteren en om mee te zingen. Het feest begint om 11.00 uur en gaat door tot 16.00 uur. De toegang voor de boerderij is gratis.

 

Frequentie parkbezoeken Zaanstad

(enquête gemeente 2007)

Per maand :                      <3 x                >4x                    1 x

Vijfhoekpark                             9%                10%                  82%

Burg. in 't Veldpark               17%                19%                  64%

Darwinpark                             15%                16%                  69%

Kogerpark                                 6%                 11%                  83%

Recreatiepark W' veer          10%                  8%                  81%

Rosariumpark                         13%                13%                  74%

Agathepark                                8%                  8%                  84%

Burg. de Boerpark                    9%                12%                  78%

ander park in Zaanstad         19%                15%                  66% 

 

Klimaatbosje

In het Darwinpark is een klimaatbosje geplant.
Het klimaatbosje staat ter hoogte van de kinderboerderij, naast de nieuwe jeu de boules-baan. De aanleg van het bosje wordt betaald door de Nationale Postcode Loterij, maar het onderhoud van de bomen is een bijdrage van de gemeente Zaanstad. Ook heeft Zaanstad meebetaald aan de aanschaf van wat dikkere walnootbomen dan degenen die normaal geplant worden.Het bosje, bestaande uit negen walnootbomen, is onderdeel van de landelijke klimaatcampagne HIER.nu en is een initiatief van Landschapsbeheer Noord-Holland.

Klimaatbosjes zijn zogenaamde signaalbosjes. Ze bestaan uit minimaal drie walnotenbomen in een driehoeksvorm geplant, en een herkenningsteken. De klimaatbosjes, er zijn er inmiddels 400 in Nederland, moeten mensen bewust maken van de klimaatproblematiek. Met de deelname aan deze actie laten gemeenten en scholen zien dat ze het klimaat en duurzaamheid serieus nemen.

Wilt u meer lezen over klimaatbosjes?                                                      Kijk op: www.hier.nu en www.landschapnoordholland.nl

Renovatie In 't Veldpark  (bron NHD)

Het moet een pareltje worden tussen de Rosmolenbuurt en het Hoornse veld in Zaandam. Een levendig park, waarin voor veel mensen iets te doen is. Met speelplekken voor kinderen, een half pipe skatebaan voor de oudere jeugd, een podium voor optredens, jeu de boules banen, een haventje, een paviljoen en een basketbalveldje. Het Burgemeester In 't Veldpark dient een park met allure te worden.

Het park wordt momenteel grootscheeps gerenoveerd. Er is al veel gebeurd. Er zijn honderden bomen gekapt en teruggeplant, er is grond gestort, gras gezaaid, fietspaden geasfalteerd en het haventje is grotendeels aangelegd. Maar er moet ook nog heel veel gebeuren. Als alles volgens planning verloopt, wordt het vernieuwde park in het voorjaar van 2009 in gebruik genomen. De grootscheepse renovatie kost een lieve duit. Er is een budget van 5,7 miljoen euro.

Conclusies Saneringsvisie verontreiniging:

- de verontreiniging beperkt zich in omvang grotendeels tot het traject van de gedempte sloot ter plaatse van het amfitheater;
- alleen daar waar in 2003 de sloot gegraven en weer dichtgegooid is, komt de verontreiniging ook aan het maaiveld voor.

(Voor de hoofdpunten van deze visie zie: Vervuiling)

 

Bouw nieuw rioolgemaal

Baas infra service is begonnen met heiwerkzaamheden t.b.v. een nieuw ondergronds rioolgemaal.
Dit gemaal komt naast het bestaande pomphuis in het Darwinpark ter hoogte van de Schoenerstraat.

Afvalwater en rioolwater dat je thuis door het toilet, doucheputje en de gootsteen spoelt, wordt door het rioolstelsel en via gemalen naar de afvalwaterzuivering gepompt.

Een gemaal is een ondergrondse bak te vergelijken met een zwembad vol poep. In dat zwembad hangen grote pompen die het rioolwater uit het zwembad verder pompen.

Doordat Zaandam niet helemaal vlak is, stroomt het water niet automatisch één kant op. Per wijk of stadsdeel wordt het water verzameld in een rioolgemaal. Dit gemaal pompt het water verder naar een ander rioolstelsel en uiteindelijk naar de afvalwaterzuivering.

Al jarenlang leidde de werking van het oude pomphuis ongewenste situaties. Bij overvloedige regenval vindt namelijk overstort plaats van ongezuiverd rioolwater naar het oppervlaktewater. Dit leidt tot overlast en een slechte waterkwaliteit.
Het nieuwe gemaal kan technisch niet op exact dezelfde plaats als het oude pomphuis worden gebouwd, maar komt naast de huidige plek. Ondergronds bedraagt de installatieruimte (pompenkelder, schakelruimte) ongeveer 15 bij 15 meter en een hoogte van 8 meter.

Zweefbaan hersteld

Bij de kinderspeelplaats is de zweefbaan hersteld. Het zal niet de laatste keer zijn dat dit moet gebeuren. Het vernielend vermogen van de opgroeiende jeugd is vrijwel onbeperkt.

Dat doet hij anders nooit......

In Nederland melden zich jaarlijks 12.000 mensen na een hondenbeet bij Eerste Hulp. Dit is zo'n twee procent van het totaal aantal mensen dat zich hier jaarlijks meldt na een "privé-ongeval".

Jaarlijks worden verder 240 mensen na een hondenbeet in het ziekenhuis opgenomen.

Hond bijt kind in Darwinpark NHD 14 juni 2007


Een 39-jarige Zaandammer heeft dinsdag bij de politie verteld dat hij en zijn 6-jarige neefje zijn gebeten door een nog onbekende hond in het Darwinpark.

Maandagavond even na half acht liepen de man en zijn neefje van zes jaar door het park toen ze een man tegenkwamen die twee loslopende honden bij zich had. Eén van de honden, een bruin/gele die leek op een pitbull, begon volgens de man ,,opeens en uit het niets'' het jongetje te bijten. Toen zijn oom wilde ingrijpen, werd ook hij gebeten. Het neefje heeft flinke verwondingen opgelopen aan zijn hoofd, rug en arm. Ook heeft hij een nacht in het ziekenhuis moeten doorbrengen. De 39-jarige oom is gewond geraakt aan een arm en vingers. De politie is op zoek naar de eigenaar van de twee honden.

Die eigenaar zou een blanke en forse man zijn van circa 1.85 m lang. Hij is blond met kort geknipt haar. Hij droeg die avond een spijkerbroek en een blauw shirt. De man zou op zijn arm een ongeveer zes maanden oude baby hebben gedragen.
 

Wijkfeest Pelderhoorn

Vrijdag 1 juni kwamen de kinderen van alle scholen uit Peldersveld en Hoornseveld bij elkaar in het amfitheater om in het kader van het jubileum-wijkfeest dansjes te doen en ballonnen op te laten in het Darwinpark.
 

Poelenburg moet zelf met oplossingen komen voor problemen

Bewoners, hulpverleners, ambtenaren en politici moeten dit najaar minister Vogelaar van wonen, wijken en integratie laten weten hoe het leven in Poelenburg beter kan worden. Tijdens een bezoek van de minister werden woensdag de handtekeningen gezet onder een eerste overeenkomst daarvoor.

De minister kwam met haar collega Rouvoet van jeugd en gezin naar de Zaandamse wijk om vooral eens te kijken naar de bewoners en hun problemen. Het nieuwe Centrum voor Jeugd en Gezin in oprichting kreeg bezoek. Hierin werken onder andere consultatiebureau en jeugdzorg samen. Ook de Turkse ouderengroep, het Pascal College, boksschool Choku Gym en bewoonster Violeta Meta kregen de delegatie over de vloer.

Poelenburg werd eerder dit jaar door Vogelaar geselecteerd als een van de veertig probleemwijken in het land. Het was de zeventiende wijk die Vogelaar bezocht.

 

 

   

    

       

Waterplan 

De gemeente Zaanstad zorgt samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. voor het waterbeheer in Zaanstad. Ze maken plannen over onder andere de waterkwaliteit, maar ook over 'hoe we droge voeten kunnen houden'. En hoe je water het beste kunt gebruiken voor toerisme/recreatie.

Om alle gedachten en activiteiten over water aan elkaar te verbinden hebben de beide partners nu een waterplan opgesteld met de naam 'Zaans Blauw'. In het plan staat niet alleen een visie op alle aspecten die met water te maken hebben (afvoer van water, riolering, opslag van water, recreatie etc.) maar ook concrete actiepunten voor al deze onderwerpen. Ook staat in het plan hoe de beide waterbeheerders goed kunnen samenwerken en wie wat doet.

In Zaandam-Oost is de gemeente Zaanstad inmiddels gestart met de aanleg van in totaal acht kilometer persleidingen. De nieuwe leiding gaat door de wijken Poelenburg, Peldersveld/Hoornseveld, Zaandam-Zuid, Rosmolenwijk, Kogerveld en Kalf. Via persleidingen wordt afval- en regenwater uit de wijken afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Dit project maakt deel uit van het Waterplan Zaanstad en de klus gaat ruim een jaar duren en wordt in opdracht van de hoofdaannemer BAAS TBI Techniek uitgevoerd door aannemersbedrijf BGM Nederland b.v. Op diverse plekken in onze wijk worden nu voorbereidingen getroffen en is de aanwezigheid van de uitvoerenden duidelijk te zien.

BGM Nederland B.V. en Derks Combi B.V.
zijn twee aannemersbedrijven van deze tijd, die harmonieus naast elkaar werken en zijn met name gespecialiseerd in de ondergrondse kabels en leidingeninfrastructuur. Het leggen van kabels en leidingen, riool- en persleidingsystemen vereist een specifieke deskundigheid.
Deze deskundigheid bieden zij door middel van geavanceerde (sleufloze) technieken. Een specialisme hierbij is o.a. het horizontaal gestuurd boren.